Jak může člověku pomoci moucha. Objev českých vědců otevírá nové možnosti pro studium imunity

Tým mladých vědců Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity jako první na světě prokázal, že metabolismus imunitní buňky hmyzu funguje stejně jako metabolismus imunitních buněk u člověka. Ačkoliv se to nezdá, může mít toto zdánlivě jednoduché zjištění dalekosáhlý význam pro výzkum přenosu energie v lidském těle. Mimo jiné by mohlo vést k odhalení toho, co je příčinou různých civilizačních chorob či jak lidskou imunitu ovlivňuje narůstající problém obezity. O významu objevu českých vědců svědčí fakt, že výsledky jejich studie nedávno zveřejnil renomovaný vědecký časopis eLife. INFO.CZ si o detailech výzkumu povídalo s jeho spoluautory Gabrielou Krejčovou a Tomášem Doležalem. Hlavním spoluautorem byl Adam Bajgar.

Váš výzkum úzce souvisí s výzkumem takzvané sobecké imunity, kterým se Přírodovědecká fakulta JU zabývá dlouho.  Co pojem sobecká imunita vlastně znamená?

Ve zkratce řečeno jde o reakci imunitního systému, který si v případě potřeby bere energii z ostatních buněk v těle. Nám se už před čtyřmi lety podařilo prokázat, že imunitní buňky po své aktivaci produkují molekulu adenosin, která funguje jako signál k utlumení ostatních tkání a přesunu energie k efektivní imunitní reakci. Pomocí adenosinu se tedy imunitní systém zachová opravdu jako sobec, který nebere ohled na své okolí. Aby si sám zajistil dostatečný energetický příjem k práci, sebere energii ve formě živin, zejména glukózy, zbytku organismu.

Už i Německo má svou Gretu. Vycházející hvězda klimatického hnutí dostala do úzkých šéfa Siemensu

sinfin.digital