Je neuvěřitelné, jak se pracuje s počty zemřelých. Nevyvolávejme paniku, říká Křetínský

Radek Lain

„Považuji za neuvěřitelné, jak celé prostředí pracuje s počtem zemřelých,“ říká majitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský v obsáhlém rozhovoru, který poskytl deníkům Blesk a E15. Křetínský v něm rozebírá nastupující krizi či ochranná opatření vlády. Mluví také o koronaviru, na který byl sám pozitivně testovaný. 

Popište tu Vaši zkušenost.

Měl jsem pocit, jako by na mě začala lézt chřipka nebo viróza. Ale nepřišla. Nekašlal jsem, neměl jsem teplotu, neměl jsem žádný další příznak. Jen jsem se pár dní necítil dobře. Zároveň ale musím přiznat, že jsem se v té době nešetřil. Hodně jsem pracoval a cestoval, nevěnoval jsem tomu přílišnou pozornost.

Jak jste reagoval, když Vám lékaři oznámili pozitivní výsledek?

Ovládla mě panika, že jsem musel nakazit strašnou spoustu lidí, protože jsem vůbec netušil, že ten virus v sobě mám. Obvolal jsem všechny lidi, se kterými jsem se potkal, a kteří se tím pádem stali rizikovými a otvírali nové vertikály možných nakažených. Celkem se kvůli mně nechalo přetestovat 27 osob. A všechny byly negativní. Včetně rodiny, masérky, zubní hygieničky i spolupracovníků ve firmě, kteří kvůli tomu museli být čtrnáct dní v karanténě.

Podobně vystrašená reakce byla přirozená u většiny nakažených lidí.

Nevěděl jsem, jak nemoc probíhá. Cítil jsem se dobře, ale říkal jsem si, že se to třeba může zhoršit. Ale nic se nedělo. Ve chvíli, kdy série testů ukázala, že ani ty nejbližší kontakty nejsou pozitivní, se mi strašně ulevilo. Pak ale převládlo obrovské překvapení, jaký průběh nemoc COVID-19 také může mít. Na základě čísel, která jsem pak studoval a porovnával, mám na problematiku koronaviru dost jiný pohled než ten, který momentálně mezi veřejností dominuje.

Vliv koronaviru na sport je devastující. Čeká nás restart a restrukturalizace, říká Hercík

sinfin.digital