Je to trojí šok, říká ekonomka Švihlíková a vypočítává, co je teď úkolem vlády

Korovinarová epidemie je srovnatelná s válečným stavem spíše než s finanční krizí. V rozhovoru pro INFO.CZ to alespoň říká ekonomka Ilona Švihlíková. „Je to trojí šok, negativní poptávkový, negativní nabídkový a finanční. Všechno dohromady, což je vzácná situace. Jak je navíc patrné, má to globální dopad,“ zdůrazňuje Švihlíková.

A protože je to tedy výjimečná situace, musí být podle jejích slov výjimečné také nástroje na její řešení. „Nechám teď stranou karanténu a další restriktivní opatření a soustředím se na ta ekonomická,“ upozorňuje a dodává, že jak vláda, tak centrální banky, mají takových nástrojů – kterými mohou či musí pomoci – obrovské množství.

„První věc je, ano bude to drahé, počítejme v řádech stovek miliard. Druhá věc je, že deficit a dluh je zcela bezpředmětný. Mysleme na to v terminologii války, tam se nikdo nezaobírá nějakou miliardou, jde o to udržet chod státu a nedopustit to, co se stalo v Itálii. Za třetí, naštěstí nejsme v eurozóně, jsme měnový suverén, takže máme poměrně slušné možnosti manévrování,“ vypočítává Švihlíková.

Barták: Poslouží dnešní sanitární krize k řešení té příští, klimatické?

sinfin.digital