Německý velvyslanec v Česku: I v otázce jaderné energie jsou oblasti, kde můžeme spolupracovat

Lenka Petrášová

Německo v Evropě platí za předního propagátora přechodu k obnovitelným zdrojům energie a k elektromobilitě. Jak se dívá na české jaderné elektrárny a na globální klimatické hnutí mladých? Otázky pro německého velvyslance v Praze Christopha Isranga.

Jak vnímáte současné česko-německé vztahy?

Česko-německé vztahy asi nikdy nebyly tak dobré, jako jsou dnes, nicméně stále ještě máme prostor k jejich rozvoji a k lepší spolupráci. Musíme se snažit, abychom u různých českých partnerů posílili důvěru v Německo a na druhou stranu by bylo u mnoha Němců dobré, aby věděli trochu více o svém sousedovi. Jsem optimista, že se nám to podaří. Klíčem k tomu je setkávání. 

Ekonomika zpomaluje a Německo není daleko od recese. Naše země jsou přitom úzce provázané, zejména co se týče automobilového průmyslu, a vývoj ve spolkové republice se následně odráží i v Česku. Jak vnímáte nejbližší budoucnost?

V Německu jsme měli v loňském roce hospodářský růst ve výši 0,6 procent a je to růst již desátý rok za sebou. Nicméně máte pravdu, že je nižší, než v letech předtím. Je to skutečně způsobeno i nižší produkcí v automobilovém průmyslu. V hospodářství obou našich zemí má automobilový průmysl velký podíl, a i proto bychom měli tyto společné výzvy – a nejde jen o automobilový průmysl – společně sdílet. Máme tu třeba otázku digitalizace, infrastruktury, průmyslu 4.0, výzkumu a nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. To všechno jsou oblasti, kde se vyplatí spolupracovat.

Česká armáda vypisuje řadu velkých zakázek na nákup zbrojní techniky. Byla jsem nedávno ve společnosti Rheinmetall a vím, že němečtí výrobci tanků se chtějí řady z nich zúčastnit a dostat své výrobky na český trh. Jak se k tomu Německo staví?

Jsme velmi rádi, že mezi Českem a Německem probíhá velmi úzká a dobrá spolupráce v oblasti armády a bezpečnostní politiky. Konkrétní rozměry to nabralo například v Litvě, kde vojáci obou armád sloužili bok po boku. A jsme opravdu rádi, že právě čeští kolegové brzy přebírají velení mise v Mali, kde budou velet i německým vojákům.

Jinak samozřejmě vím, že existuje celá řada zbrojních projektů, kde se nabízí další spolupráce. A ta má i ekonomický rozměr. Takže také vím, že existuje německá nabídka bojových vozidel pěchoty pro českou armádu.

Politici nám o jádru lžou, budoucnost je plyn. Temelín je naše vítězství nad Evropou, říká Šnobr

sinfin.digital