Obranný rozpočet čekají hubené roky. Jak jednat chytře a nerezignovat na modernizaci?

Daniel Koštoval

ANALÝZA DANIELA KOŠTOVALA | Vláda chystá obranný rozpočet na příští rok a rozpočtový výhled na roky 2022–23. Neveřejná informace z kuloárů hovoří o návrhu z ministerstva financí v následující podobě: rok 2021: 85 miliard; 2022: 95 miliard a 2023: 97,5 miliardy korun. Před koronavirovou krizí by tyto částky znamenaly, že vláda příští rok nedodrží svůj slib dostat obranný rozpočet na úroveň 1,4 % HDP a že Česko nedostojí svému závazku vůči NATO dávat na obranu 2 % HDP nejpozději v roce 2024. Dle předkrizových propočtů by 2 % HDP odpovídala zhruba 135 miliardám korun.

 

Koronavirus ale situaci změnil a ekonomiku čeká markantní meziroční pokles, dle odhadů zhruba o osm procent. To paradoxně způsobí, že vláda svůj slib splní a příští rok bude obranný rozpočet na úrovni 1,46 % HDP. Pak se očekává ekonomické oživení a návrat k růstu do mírných plusových hodnot. Rozpočtový výhled ministerstva financí tedy znamená, že se v letech 2022–23 budeme pohybovat na úrovni, či lehce nad úrovní 1,6 % HDP. Do 2 % HDP v roce 2024 by poté zbývalo zhruba 20 miliard korun.

Ekonomický vývoj ale především bude znamenat výrazně méně reálných peněz na modernizaci a rozvoj českých ozbrojených sil. I kdybychom splnili závazek a za čtyři roky měli obranný rozpočet na úrovni 2 % HDP, bude to v období 2021–2024 (i po něm) podstatně méně peněz, než se předpokládalo. Procenta HDP budou reálně znamenat menší sumu a z hlediska investic klesla kupní síly české koruny (a tento trend bude zřejmě pokračovat). Za stejný obnos si zkrátka koupíme méně. Vojenské potřeby a úkoly přitom ve světle vývoje hrozeb zůstávají, či rostou. Musíme proto najít kvalitní a šetrná řešení, aby modernizace proběhla v potřebné kvalitě a úplnosti.

Proč je zásadně důležité, aby obranný rozpočet v dlouhodobém průměru neklesal pod 2 % HDP? Psal jsem o tom zde >>>  

Čelíme náročnému úkolu: najít řešení, které bude adekvátní vojenským potřebám, ale za méně peněz, než se předpokládalo. Navíc máme hluboké nedostatky z minulosti kvůli nízkému rozpočtu od roku 2006 a tento stav trvá. Dnes je obranný rozpočet na úrovni 1,3 % HDP. Úkol je to velký: poprvé od 30. let 20. století provést na základě vlastních rozhodnutí a vlastními silami komplexní modernizaci ozbrojených sil. (Modernizaci z dob komunistického Československa nepočítám, rozhodnutí a způsob provedení byly sovětské, nadiktované z Moskvy.)  

Potřebujeme bojeschopnou armádu se vším všudy

Čeští politici dlouhodobě vytvářejí obraz, že relevantní je boj proti mezinárodnímu terorismu a na to potřebujeme úplně jinou armádu než na obranu proti neexistujícímu klasickému nepříteli v podobě nějakého státu. Vytváří se dojem, že drony jsou proti teroristům relevantní a potřebné, ale třeba děla a tanky nikoli. Je důležité říci, že to je falešný a lživý obraz.

Půr: Česká armáda jako holka pro všechno, kterou nakonec všichni oberou o poslední peníze

sinfin.digital