Piráti zkoumají kauzy ODS v Brně: Vaňková není „asociál bez emocí“, burcuje lídr Koláčný

Historické vazby kandidátky ODS na primátorku Brna Markéty Vaňkové na Pavla Blažka, tedy exministra spravedlnosti a vlivného brněnského občanského demokrata zvaného Don Pablo, vymáhání pohledávek pro pochybnou firmu, anebo peripetie týkající se prodeje pozemků města firmám s neprůhlednou vlastnickou strukturou v lokalitě, kde by mělo stát nové vlakové nádraží. To vše aktuálně řeší brněnští Piráti před tím, než začnou hlasovat o své účasti v koalici s ODS, KDU-ČSL a ČSSD.

„Nechci se opakovat, nechci nijak hájit Blažka a nechci rozporovat skutečnost, že se Vaňková s Blažkem mnoho let dobře zná. Vazba na Blažka sama o sobě ovšem není nepřijatelnou překážkou spolupráce, pokud se Blažek nezačne vměšovat do vedení města.“ I tak obhajuje lídr brněnských Pirátů Tomáš Koláčný vstup do koalice s ODS, ČSSD a lidovci. A jen pro pořádek, Markéta Vaňková je kandidátkou ODS na primátorku, Pavel Blažek, kterému se pro jeho vliv v Brně přezdívá Don Pablo, její letitý blízký spolupracovník, vlivný člen brněnské ODS, dříve také třeba ministr spravedlnosti, aktuálně poslanec.

Debata se uvnitř Pirátské strany ale nevede pouze o personálních vazbách lidí, se kterými zvažují koalici, ale také jejich politická či podnikatelská minulost. „Já soudím lidi podle činů a ne podle dojmů, a u Vaňkové vnímám problematicky jen spolupráci s offshorovou firmou, ale i to je pro mě akceptovatelné, na právní zastoupení má právo každý. Při vymáhání těch pokut dopravního podniku neměla nárok na náklady řízení, takže neinkasovala na pohledávce za 500 korun desetitisíce,“ píše Koláčný o několik řádků níže v téže debatě na fóru Pirátů. A jinde dodává: „Pokud bude koaliční smlouva schválena a někdo z partnerů ji bude obcházet, nebo porušovat, tak koaliční spolupráci ukončíme. Nerveme se za ODS, rveme se za témata Pirátů.“

Piráti rozhodnou o koalici v Brně. Prosadili jsme prakticky všechno, říká jejich lídr

sinfin.digital