Psychiatr Matýs: Trvám na svém. Na autismus tu nasedají parazitické skupiny

Lenka Petrášová

Psychiatr Jaroslav Matýs po rozhovoru, který jsme na INFO.CZ publikovali před týdnem, opouští pod tlakem kritiky funkce. Jeho slova o autismu a aktivistce Gretě Thunbergové byla pro mnoho lidí kontroverzní a nepřijatelná. V následujícím textu, kterým mapujeme dopady jeho vyjádření, kauzu poprvé hodnotí a říká, že si za svými slovy stojí.

„Oni nerozpoznají, co je dobro a co je zlo.“ „Oni nechápou, co je spravedlnost.“ „Neprožívají smutek ani radost“. Tato a mnoho podobných hodnocení na adresu autistů, respektive lidí s Aspergerovým syndromem pronesl Jaroslav Matýs pro INFO.CZ po vystoupení Grety Thunbergrové na klimatickém summitu. Část psychiatrické obce se od něj distancovala a rodiče autistických dětí tím logicky nadzvedl natolik, že spolu s odborníky sepsali otevřený dopis ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi.

Matýs tak po patnácti letech skončil v čele dětské sekce České psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně i v ministerské komisi pro reformu psychiatrie. Zůstává soukromým psychiatrem, ale čeká jej disciplinární řízení na lékařské komoře.

Matýs si za svými slovy stojí

„Nemám důvod měnit názor, říkám jen to, co si skutečně myslím," reaguje teď na dotaz INFO.CZ, jak rozhovor s odstupem času hodnotí. Celý spor přitom může mít ještě jeden, dosud nepopsaný rozměr: peníze.

Schmarcz: Psychiatr Matýs útočil na Gretu přežitými bludy. Sám vyvolává strach a nenávist

sinfin.digital