Ve stínu Babiše. ODS na kongresu hledá cestu jak prorazit a neztratit tvář

Petr Fiala na kongresu ODS podle očekávání přesvědčivě obhájil post předsedy a deklaroval, že stranu dovede do vlády. INFO.CZ ještě před kongresem oslovilo politology, aby zhodnotili pozici a šance občanských demokratů.

Přestože o sobě ODS ráda hovoří jako o nejsilnější alternativě hnutí ANO, faktem je, že v předvolebních preferencích stagnuje někde okolo patnácti procent hlasů, což je ve srovnání s hegemonem české politiky přibližně poloviční podpora. Podle politologa Josefa Mlejnka to má několik příčin.

„Stručně lze ale asi říci, že ODS dokazuje platnost Hérakleitovy poučky: nevstoupíš dvakrát do téže řeky. Mění se doba, okolnosti, občanští demokraté však stále usilují o jakýsi revival staré dobré ODS z 90. let, která, přes řadu chyb, provedla zásadní transformační kroky,“ říká Mlejnek v rozhovoru pro INFO.CZ. Mnozí podle něj namítnou, že existovala pouze stará, nikoliv dobrá ODS. „Ale i kdybychom se shodli na hodnocení stará dobrá, to slovo stará tam podle mne vyvolává problémy právě i ohledně přitažlivosti pro voliče v současné době.“

Politický analytik Lukáš Jelínek upozorňuje, že stagnují prakticky všechny politické strany. „Každá se drží ve svém zákopu, některé se daří lépe, jiné hůře, ale žádná dosud nepředvedla pohyb, kterým by zaujala a přetáhla voliče konkurence. Pokud se toto nezmění, dopadnou příští sněmovní volby víceméně stejně jako minulé,“ uvažuje Jelínek v rozhovoru pro INFO.CZ. A pak je tu ještě jedna věc: občanští demokraté se dokázali oklepat z potupné porážky ve volbách v roce 2013, což nebylo nic dopředu samozřejmého.

Dostál: Fiala vyhlásil boj politickým klaunům a nabídl serióznost. Bude to stačit?

sinfin.digital