Závažný koaliční střet na obzoru. ČSSD boj o bankovní daň prohraje, nebo poraženě vycouvá

ANALÝZA | Může se z toho rychle stát nejvážnější spor, který menšinová vláda ANO a ČSSD zažila. A koalice se na něm může drolit. Řeč je o sektorové, tzv. bankovní dani. Sociální demokraté na ní trvají, hnutí ANO ji naopak důrazně odmítá. ČSSD do tohoto střetu vstupuje poučená zkušeností z minulého volebního období, kdy na tématu pohořela, a tentokrát je podle zjištění INFO.CZ odhodlaná skutečně necouvnout. Totéž lze ale říct také na adresu zástupců hnutí ANO, což nedává jejich koaličnímu partnerovi příliš dobré vyhlídky.

Koaliční špičky ve sporu o bankovní daň rozehrály vysokou hru. A ačkoli předseda ČSSD Jan Hamáček mluví tradičně smířlivým tónem, jde do sporu, který může mít pro vládu fatální následky, v krajním případě – a zatím ryze teoreticky – i její pád.

„S ministryní financí Alenou Schillerovou o podobě rozpočtu na příští rok jednám a budu jednat. Předal jsem jí daňové návrhy sociální demokracie, které by měly zajistit pro státní rozpočet na příští rok vyšší příjmy. Jeden z těchto návrhů je také bankovní daň, respektive odvody z aktiv. Podle našich propočtů může být výnos z těchto odvodů až čtrnáct miliard,“ uvedl Hamáček pro INFO.CZ s tím, že jde o zásadní věc, jejíž zavedení je podle něj jedním z předpokladů, aby vláda vůbec sestavila rozpočet na příští rok.

Ministr Petříček: Nemůžeme trestat rodiče. Chci vyšší „rodičák“ pro všechny, Maláčová to řeší

sinfin.digital