Zeman degraduje sto let republiky na osobní rovinu. My chceme hlubší reflexi, říká Minář

Mikuláš Minář ze spolku Milion chvilek pro demokracii v rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje, proč na neděli se svými přáteli svolal na Václavské náměstí akci ke stému výročí vzniku Československa. Hovořili jsme ale i o tom, jaké aktivity spolek plánuje do budoucna. „Chceme se zaměřit na obecnější problémy, které naší zemi trápí. To ale neznamená, že se i nadále nebudeme věnovat Andreji Babišovi a hrozbám, které ztělesňuje,“ říká.

V neděli pořádáte na Václavském náměstí velkou akci ke stému výročí vzniku Československa. S jakou motivací jste se do toho pustili?

Asi před měsícem a půl jsme si zjišťovali, jaké akce se k výročí, které považujeme za mimořádně důležité, plánují. A došli jsme k závěru, že toho vlastně zase tak moc nebude. Vojenská přehlídka, několik koncertů, dny otevřených dveří. Došlo nám, že tu chybí jakýkoli pokus o hlubší reflexi toho, co se tady za těch sto let stalo. Reflexe nejen minulosti, ale také naší současnosti. A také představa o tom, kam by se současné Česko mělo ubírat.

Sto let je podle našeho názoru skvělá příležitost k bilancování. Nabyli jsme ale silného dojmu, že se o něj nikdo nepokouší. Proto jsme se rozhodli uspořádat velkou veřejnou událost, nikoli akci pro několik stovek pozvaných lidí někde v sále, ale opravdu akci otevřenou každému. A zároveň jsme pojali plán dostat na takovou akci osobnosti, které mají co říct. Které mají co říct k minulosti, současnosti i budoucnosti.

Koho tedy na Václavském náměstí v neděli vystoupí?

Naše pozváni už přijali lidé jako je například Petr Pithart, Šimon Pánek, Jiří Padevět, Michal Stehlík, Tomáš Sedláček, Marek Orko Vácha, anebo Pavel Jungwirth. Tematicky jsme chtěli pokrýt co nejširší spektrum. Aby se tam mluvilo o první republice, o Masarykovi. O tom, jak jsme přišli o demokracii, o komunistické etapě, ale také o polistopadovém období.

Mělo by to být rozděleno do tří bloků: minulost, současnost, budoucnost. Pokud jde o současnost, chceme mluvit o společenské odpovědnosti vědců, reformě vzdělávacího systému. Rádi bychom také, aby zazněl příspěvek na téma chudoby, exekucí a sociálního vyloučení.

Když tak poslouchám ta jména, chybí mi tam levicově orientované osobnosti. Co třeba odboráři?

Odboráře jsme nezvali, to je pravda. Zvali jsme ale několik levicových intelektuálů nebo intelektuálek. Jmenovat mohu Sašu Uhlovou, Apolenu Rychlíkovou nebo Tomáše Tožičku. Bohužel všichni, včetně sociologa Daniela Prokopa, nám odpověděli, že jsou ve stejný den v Jihlavě na festivalu dokumentárních filmů. Tudíž, pokud jde o zmiňované exekuce a sociální vyloučení, aktuálně řešíme, koho oslovit. V každém případě by nás hodně mrzelo, pokud by tam o těchto věcech nikdo nemluvil.

sinfin.digital