Žijeme si líp, než na co ekonomika má. Bude to bolet, říká renomovaný ekonom Hindls

Bývalý rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls, který je od roku 2017 členem Národní rozpočtové rady, v obsáhlém rozhovoru pro INFO.CZ říká, že nevidí příliš prostoru pro navyšování daní. „Běží EET, uvažuje se o zvýšení spotřební daně u alkoholu a podobně. Určitě by to mohlo rozpočtu pomoct, pořád si ale myslím, že potřebujeme jistou střídmost na straně výdajů,“ uvažuje renomovaný ekonom. Podle něj by se nemělo škrtat v investicích, prostor pro úspory naopak spatřuje v běžných výdajích. Konkrétně hovoří například o zeštíhlení státní správy.

Letošní rozpočet podle všeho počítá s vyššími příjmy, než jaká je a bude realita. Co to znamená a jak by na takový trend měla reagovat vláda?

Loni byl rozpočet v mírném přebytku, letos se zatím počítá se schodkem čtyřiceti miliard. Příčin to má několik. Pokud jde o příjmovou stranu rozpočtu, hlavní je, že zpomaluje ekonomika. Zpomalování začalo před rokem, ale nemyslím si, že hrozí recese. Jde jen o zvolnění dynamiky. Panuje v tom obecná shoda, i když třeba Německo k tzv. technické recesi, tj. k situaci, kdy dvě čtvrtletí po sobě klesá úroveň HDP, nemělo na konci roku 2018 daleko.

Maňák: Měkké rozpočtové přistávání Babišovy vlády. Chce brát lidem to, co jim dala či slíbila

sinfin.digital