Podpořte moji dohodu o brexitu a odejdu, nabízí Mayová. Proč hra na obětního beránka nevyjde?

Eliška Kubátová

Chaos na britské politické scéně opět vzrostl. Poslanci ve středu odmítli všechny alternativy brexitu a premiérka Theresa Mayová jim nabídla rezignaci – pokud její brexitovou dohodu konečně odsouhlasí. Taktika udělat ze sebe obětního beránka ale vyjde vniveč, protože Mayová potřebnou podporu stále nemá a poslanci raději sami hledají náhradní plán, jak zemi vyvést z EU. Zcela zásadní bude v tomto ohledu pondělí. Ve hře je nové referendum i celní unie.

Není to zdaleka poprvé, co se o rezignaci Mayové mluví, přesto je to v něčem nové. Britská ministerská předsedkyně totiž ve středu ukázala, že je připravená hodit ručník do ringu dřív, než zamýšlela. „Vím, že je zde touha po novém přístupu a po novém vedení pro druhou fázi brexitových vyjednávání. A já tomu nebudu stát v cestě,“ prohlásila na setkání poslanců Konzervativní strany. Taktika jí ale zřejmě nevyjde.

„Je to strategie Theresy Mayové, která se tímto způsobem obětuje, aby prosadila dohodu dojednanou s Evropskou unií. Podle informací, které máme, to ale stále nebude stačit. Přesvědčila sice část brexitérů, ale zdaleka ne všechny, které potřebuje, a nepřesvědčila ani severoirské unionisty. Pokud by tedy všichni dodrželi, co slibují, nedá se říct, že by její krok byl dostatečný,“ říká pro INFO.CZ ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Vladimír Bartovic.

Ekonom Fuest pro INFO.CZ: Hrozbu tvrdého brexitu vyvolala EU svou strategií

sinfin.digital