Barták: Lídři EU mlhavě určili směr, jak uzdravit evropskou ekonomiku

KOMENTÁŘ KARLA BARTÁKA | Evropská ekonomika potřebuje pořádný, ambiciózní ozdravný program, aby co nejrychleji vybředla z recese způsobené koronavirovou pandemií, a musí ho spustit co nejrychleji. Takto obecně se dá shrnout výsledek čtvrtečního videosummitu lídrů sedmadvacítky, kteří tak mlhavě naznačili směr a pověřili Evropskou komisi, aby připravila konkrétní scénář. Její předsedkyně Ursula von der Leyenová slíbila, že to udělá do půli května.

Zdravotní sestra nakažená koronavirem: Říkali mi, ať jdu do práce. Ani testovat mě nechtěli

Injekce by tedy měla být podstatná, hodná rozměrů hrozící recese, podle všeho nejhorší od velké hospodářské krize 30. let. Mluvilo se dokonce až o dvou bilionech eur. V jaké formě by to mělo být? Granty, nebo půjčky? Nebo kombinace obou? Nebo také záruky? Pro které země? Pro ty, které epidemie nejvíce poničila, jako je Itálie a Španělsko? Nebo pro ty, které jsou nejchudší, včetně Česka? A pro která odvětví ekonomiky? Podle jakých kritérií?

Bude tento ozdravný program součástí sedmiletého rozpočtu EU, jehož novou verzi připravuje Komise, jak si přeje von der Leyenová? Nebo to bude samostatný nástroj, jak by chtěl prezident Emmanuel Macron? A kdo to zaplatí? Pokud si Komise půjčí na mezinárodním trhu, budou dlužníky všechny členské státy? Nebo si budou vlády půjčovat mezi sebou?

sinfin.digital