Dostál: Kde je Miloš Zeman? Prezident dolních deseti milionů se už zase vypařil

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Prezident republiky, který dává každý den najevo sounáležitost s národem, vystupuje v médiích, poskytuje rozhovory a vyjadřuje v kritických dnech podporu lidem. Prezident, který se chová, jak slíbil v inauguračních projevech, a chce být prezidentem všech. Takového by si člověk v civilizované zemi představoval, ale dnes ho nikde nevidí. Zjevně tedy takovou zemí nejsme.

Celé Česko je už několik dnů vzhůru nohama a ještě dlouho bude. Čelíme největším omezením po roce 1989 a nikdo z nás netuší, kdy skončí a čeho se ještě možná budeme muset vzdát. Stát selhává při zajištění nejzákladnějších zdravotnických potřeb, které se nedostávají ani těm, kdo s koronavirem bojují v první linii. Některé obce a města jsou v izolaci, řada lidí, především těch v důchodovém věku, čelí samotě. Je jisté, že mnoho lidí přijde o práci a krachovat budou živnostníci, malé i velké firmy. 

Když tento text píšu, redaktorka ČT24 právě ve vysílání upozorňuje, že se v některých lékárnách nedostávají ani ty nejzákladnější léky. Mnozí z nás mají nově povinnost jezdit hromadnou dopravou v rouškách, ty ale nejsou k dostání. Kvůli selhání státu se tisíce lidí chopily iniciativy a začaly šít a distribuovat roušky po vlastní ose. Není to s námi tudíž ještě tak zlé. Charakter každého z nás se vyjevuje v kritických situacích a zatímco společnost, anebo aspoň její velká část, supluje stát a projevuje solidaritu, prezident mlčí a není lidem oporou.

Místo krizového manažera sledujeme nervózního chaotika, Hamáček Babiše zastiňuje, říká politolog

sinfin.digital