Dostál: Zavřít, nebo otevřít o svátcích? Několik poznámek k úpadku měst

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Sněmovna odmítla zrušit zákaz prodejů v obchodech o stanovených svátcích s výjimkou obchodů pro podnikatele. Podle očekávání nezaznělo nic nového. Pravice hájila svobodu podnikání, do které má stát zasahovat co nejméně, levice apelovala na ochranu zaměstnanců, kteří by měli mít možnost alespoň svátky trávit jinak, než pobytem za pokladnami a doplňováním zboží do regálů. Na problém se lze dívat i v širší perspektivě, a přitom vyloženě prakticky.

Nedá mi to, začnu trochu odjinud. Žiju v Brně, asi pětadvacet minut svižné chůze od centra. Když to jenom trochu jde, všude chodím pěšky. Během té necelé půlhodiny míjím – pokud to dobře počítám – pět lékáren. Nevím, co to vypovídá o pozdně moderní společnosti, případně o našem zdraví. V každém případě je hustota lékáren nebývalá, farmaceutický byznys evidentně kvete.

Opačně je to s nejrůznějšími malými obchody. Tak třeba: ještě před několika lety bylo možné si cestou koupit pečivo v pekárně, něco v obchůdku s ovocem a zeleninou… Dnes už není kde, ovšem obojí můžete svobodně sehnat v jednom ze dvou supermarketů v centru města.

Jiný postřeh na stejné téma: ve městě, kde jsem vyrůstal a žije tam něco přes patnáct tisíc lidí, byly před pětadvaceti lety lékárny dvě, dneska jich je tam snad šest. Pokud se všechny uživí, měl by někdo otestovat hypotézu, dle které je velká část národa závislá nejen na alkoholu, ale možná ještě více na chemických návykových látkách.

Omezení prodeje o svátcích rozděluje. Mělo by se rozšířit, nebo zrušit?

sinfin.digital