Dostál: Zdanění restitucí? Vláda splácí komunistům. Zvykejte si

Sněmovna hlasy koalice, KSČM a SPD schválila komunistický návrh na zdanění církevních restitucí. Středeční debata v dolní komoře fakticky nic nového nepřinesla. Pře se v zásadě vedla o to, zda je to politická, nebo právní dohoda. Opozice mluvila o tom, jak vláda pošlapává právní stát a už zase okrádá církve. Koalice oponovala, že už samotné církevní restituce jsou politické rozhodnutí, které nemělo podporu veřejnosti. Bude z toho téma pro Ústavní soud. Na celou věc lze ale nahlížet ještě jinak: Babišova vláda je závislá na komunistech a těm teď splácí dluh za toleranci. Očividnější to být nemůže.

Jinak řečeno: komunisté mají poprvé od listopadu 1989 reálný vliv na chod exekutivy a zdanění církevních restitucí je jeden z projevů tohoto stavu. Každý si o tom můžeme myslet své, těžko to lze ale zpochybnit. A zrovna tak je jasné, že se to musí promítnout do reality. Zdanění církevních restitucí je jeden z takových – a rovnou velmi hlasitých – výstupů.

Jen pro připomenutí: Komunisté měli pro toleranci vlády hned sedm podmínek. Většina z nich je už schválena, na zbylých se pracuje. 

Kromě zdanění peněžních náhrad církevních restitucí KSČM požaduje zvyšování minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů, zvýšení podílu veřejného sektoru ve vodohospodářství, stop růstu cen bydlení, podporu výstavby obecních bytů nebo dostupnou zdravotní péči. A buďte si jisti, že pokud by se Babiš rozhodl byť z jediné této programové podmínky ustoupit, jeho vláda by mohla vcelku rychle skončit.

Kechlibar: Z Afriky uhodí blesk. Čísla jsou neslýchaná, poslední migrace byla demoverze

sinfin.digital