Holec: Piráti táhnou na vládu, chystají poučení z krizového vývoje

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | S lupem roste chuť a zvláště v případě Pirátů. Ti loni málem vyhráli volby v Praze a podle průzkumů jsou druhou nejsilnejší stranou za ANO, takže teď stočili kormidlo k sídlu vlády. Strana se oficiálně připravuje na vítězství v příštích sněmovních volbách a její kápo Ivan Bartoš vyhlásil něco jako konkurs na budoucí pirátské ministry. Ty finálně vybere celostátní fórum Pirátů už v březnu 2021, aby do Strakovy akademie případně nevtrhla armáda nezkušených žoldáků.      

„Voliči se budou logicky ptát, koho budou Piráti nominovat v případě úspěchu na pozice ministrů. Je proto třeba připravovat lidi, kteří budou přicházet v úvahu pro nominaci do funkce členů vlády, ať už z řad gesčních poslanců, dobrých zastupitelů, garantů, nebo odborníků z venku,“ vysvětlil Bartoš na internetovém fóru strany. A současně zveřejnil text s názvem Odbornost ministrů za piráty, v němž partaj upřesňuje požadavky na své případné ministry.

Ten už schválil republikový výbor Pirátů, po němž ho ještě musí stvrdit i celostátní fórum. Průzkumy sice zatím Pirátům dávají zhruba polovinu hlasů ANO, takže vítězství ve sněmovních volbách zatím není ani na obzoru, Bartoš už ale začíná být ve střehu. Kromě přípravy pirátských ministrů se nedávno veřejně rozpovídal i o tom, s kým budou Piráti případně vládnout: prý klidně s ANO i ODS, pokud ani ty do vlády nedodají „závadné“ kádry, které Bartoš a spol. rádi posílají do tepláků i bez soudu. Nebude to proto snadný výběr.

Schmarcz: Čapí hnízdo není příčina, ale důsledek. Politici vládu práva podrývají setrvale

sinfin.digital