Holec: Sestřelí pirát Michálek vlastního primátora? Agónie pražské koalice přesahuje meze

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Už je z toho pražský falešný šlágr: místo práce pro Pražany pracuje koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu na vlastním rozkladu. Ten teď dosáhl nové fáze, když pirátský primátor Zdeněk Hřib schytal od svých koaličních partnerů hned dvě výzvy k rezignaci: nejdřív od lidovce Jana Wolfa kvůli bruselské frašce s auditem o střetu zájmů Andreje Babiše a poté i od TOP 09 kvůli bydlení.

Lidovec Wolf i TOP 09 patří do Spojených sil, takže dvojitý úder pochází od jednoho člena koalice. Její třetí článek – Praha Sobě Jana Čižinského – oficiálně hraje „klidnou sílu“, což je i logické: bývalý lidovec si vzal k srdci slogan své někdejší mateřské partaje, jak se občas stává. V praxi to znamená, že v klidu pozoruje, jak se Piráti a Spojené síly vzájemně ničí.

Mezi Piráty a TOP 09 zuří „neláska“ snad ve všech klíčových věcech, ostatně jde o účelový politický sňatek. K výzvě k rezignaci Hřiba teď ovšem TOP 09 spíš než spory o bydlení přiměl pirátský sekerník Jakub Michálek, který ji předtím „přátelsky“ vyzval, aby se rozpustila. TOP 09 se sice dlouhodobě potácí na hranici volitelnosti, jenže právě v Praze hraje o své přežití. A i šéf její pražské buňky Jiří Pospíšil, byť se to někdy nezdá, má jen dvě tváře, aby se pořád nechal fackovat nějakými „piráty“. Proto na oplátku vyzval Hřiba k rezignaci.

Útoky jako v Ostravě si musíme připouštět. Kdo nic neudělá, zemře, říká Němec

sinfin.digital