Holec: V Praze padla koalice. Vládnou už jen Piráti s Čižinským

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Nikdo už dávno neví, jestli je pražská koalice v dalším dohodovacím řízení, nebo ne. A je to úplně jedno. Po čtvrtečním jednání zastupitelstva je totiž jasné, že Spojené síly pro Prahu už prakticky nejsou plnohodnotnou součástí koalice, takže ho ani nemá kdo vyvolávat.

O co jde? Piráti a Praha sobě zamázli radní Spojených sil Haně Marvanové bod o družstevním bydlení, které ovšem patří do koaličního programu. I proto se ve Spojených silách řadilo k několika věcem, kvůli nimž by jejich radní mohli nechat koalici skutečně padnout. Teď se ale z družstevního bydlení spíš stane další věc, kterou Spojené síly prostě nechají padnout místo koalice. Bude to pro ně další potupná facka od Pirátů a Prahy sobě, jejichž politici záhy zjistili, s kým vládnou: s nejednotným volebním slepencem, co sotva stojí na hliněných nohách polomrtvé TOP 09 a věčně „pětiprocentního“ STAN.

Když máte takového třetího do party, můžete klidně vládnout ve dvou. V případě družstevního bydlení (Piráti a Praha sobě mají vlastní návrh) ani tak nejde o samotné družstevní bydlení, ale o styl, jakým Spojené síly v koalici znovu utřely. A vlastně nejen v koalici, ale i v opozici, od níž přišla „ježíšovská“ facka na druhou tvář. Když totiž Marvanová na koaliční radě zjistila, že Piráti a Praha sobě smetou její návrh ze stolu a jako obvykle si pomůžou vlastní soukromou analýzou, zkusila na ně přátelský blafák. Svůj návrh chtěla protlačit právě s pomocí opozičních stran.

Maňák: Beznadějný spor o Babišův střet zájmů. Není to konflikt dotačního dobra se zlem

sinfin.digital