Januš: Místopředseda Ústavního soudu plísní šéfžalobce. Válka v české justici se rozjíždí naplno

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) přece jen vnímá, co se kolem ní děje. A tak novela zákona o státním zastupitelství zamířila do připomínkového řízení možná o půl roku dříve, než se původně myslelo, uvedla Benešová pro Legal TV. Hlavně kvůli tomu, aby předlohu se svými nápady nepředběhli poslanci nebo senátoři. Pohledů na to, kudy by se mohla organizace státního zastupitelství ubírat, je více než zdrávo, což reflektuje – soudě dle Advokátního deníku – i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Proti němu zase zcela nečekaně a na české poměry nezvykle ostře vystoupil na České justici místopředseda Ústavního soudu Jaroslav Fenyk.

Padly zkrátka další hranice. Každý už si může říkat, co chce, funkce-nefunkce. Není to ale dobře. Bude totiž dost velký problém, když do něčeho tak křehkého, jak český právní systém pořád je, začnou pronikat nedobré lidské vztahy a vzájemné animozity. Když budou vrcholoví představitelé tuzemské justice vstupovat do veřejného prostoru s tím, že musí říct něco nepěkného o někom ze svých kolegů, protože si to situace žádá. Více či méně otevřeně se to může projevit na výkladu či aplikaci práva i na dalších připravovaných právních předpisech.

Už jednou jsme obdobnou situaci zažili, to když se advokáti krátce po policejním zásahu na Úřadu vlády zcela otevřeně přetahovali se státními zástupci. Pro vztahy mezi právními profesemi a tím i pro další posuny českého práva nešlo o nic příjemného. Proti dění, které sledujeme nyní a jež pomalu nabývá na intenzitě, šlo ale o poměrně slabý odvar.

Místopředseda Ústavního soudu: Kdo se bojí Marie Benešové?

sinfin.digital