Schmarcz: Babiš není neporazitelný, ale žalování v Bruselu ho nesundá

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Kolikrát už jste slyšeli větu „Tohle už Babiš nemůže přežít“? Pomůžu vám: Tolikrát, že už ztratila obsahový význam a je z ní jen klišé. Babiše drží u moci dva symboly – věrní voliči a osud Agrofertu – a ani „žalování“ do Bruselu s tím nehne.

Když je řeč o Babišově politické „nesmrtelnosti“, často se na vysvětlenou připomíná, že na rozdíl od tradičních stran nemá v ANO vyzyvatele. Tento argument je ale na místě jen z části. Skutečným základem oné autority je podpora, které se stabilně těší u voličů. Babiš zdánlivě splnil, co jim slíbil. Ochromil „staré“ strany, a protože se ekonomice všeobecně daří a nepřišla k nám ze světa žádná krize, mohl přijmout roli dobrodince, který rozdává drahé „rozpočtové dárečky“. Příznivci hnutí ANO nemají žádný důvod poohlížet se po komkoli jiném. 

Od voleb v říjnu 2017 se podpora Andreje Babiše (ano, jde přece v první řadě o něj, ne o hnutí) drží kolem 30 %. K 25 % spadla v průzkumech loni před prázdninami, kdy se rozjela opravdu velká kanonáda kolem střetu zájmů a trestního stíhání. Nicméně šéf ANO tehdejší krizi ustál. Ani obnovení stíhání, ani další posun ohledně auditních zpráv Evropské komise nemá na preference ANO výraznější vliv. Demonstrace rovněž ne, na ty chodí v drtivé většině ti, kteří ho beztak nevolili a volit nebudou.

Válková se v KSČ podílela na šikaně disidentů. S mužem, který poslal na smrt Horákovou

sinfin.digital