Schmarcz: Je Babiš jako Kaczyński nebo Orbán? Není a nikdy nebude

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Kaczyńského éra pokračuje. Opět bude mít v polském Sejmu pohodlnou většinu. Kombinace konzervatismu a socialismu funguje a drtí opozici nalevo i napravo. V Česku se o cosi podobného pokouší Andrej Babiš. Může to zafungovat? Ne. Jak kvůli zásadním rozdílům mezi ním a Kaczyńským (nebo třeba Orbánem), tak kvůli odlišnému charakteru české společnosti, která zdaleka není tak monolitní jako ta polská a maďarská.

Kaczyńského strana Právo a spravedlnost (PiS) získala ve volbách skoro 44 % všech odevzdaných hlasů. Podobných výsledků dosahuje v Maďarsku Orbánův Fidesz. Potenciál hnutí ANO je dlouhodobě kolem třiceti procent a jeho preference z této hladiny neposkočily vzhůru ani po zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Proč? Protože přes veškeré marketingové schopnosti nemá Andrej Babiš vůdcovský formát Kaczyńského či Orbána. A navíc Češi jsou daleko více západním a pluralitním národem než Poláci a Maďaři.

Ten rozdíl přímo bije do očí. Kaczyński a Orbán jsou autentičtí politici, kteří prosazují určité hodnoty, jež jim lidé věří. Babiš je byznysmen. Tím je řečeno vlastně vše. U polského a maďarského vůdce si můžete být jisti jejich postoji, zato u českého premiéra si naopak můžete být jisti tím, že udělá, co pro něj bude momentálně výhodné. Bude pravicový i levicový, konzervativní i liberální, eurooptimistický i národovecký. I díky propracovanému marketingu se mu daří oslovovat dost voličů, aby jasně vedl. Ale má to své meze.

Zeman po nemocnici hledá náhradníky. Asi skončí dřív, Babiš by dnes vyhrál, říká Pečinka

sinfin.digital