Schmarcz: Koronavirový leadership odděluje zrna od plev. Kdo na to má a kdo selhává?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Dobré vedení zvyšuje v krizi šanci na prežití. Samozřejmě, je třeba vzít v úvahu systém veřejné správy jako celek, a proto vynechme autoritářské režimy v Číně či Rusku, které lžou a neberou ohledy na vlastní občany. Můžeme však srovnat srovnatelné. Například pět vyspělých západních zemí: USA, Velkou Británii, Německo, Rakousko a Česko. Jak si vedou jejich lídři?

Už na první pohled je jasné, že zatímco německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Sebastian Kurz osvědčují kvalitní vůdcovství, americký prezident Donald Trump a britský premiér Boris Johnson selhávají. Pokud jde o českého premiéra Andreje Babiše, ten sice opakovaně dělá fatální chyby, ale když už to vypadá, že bude opravdu zle, dá nakonec na někoho, kdo ví, co dělá. Ať už je to ministr vnitra Jan Hamáček, nebo náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Asi nejsem sám, kdo po zhlédnutí nedávného projevu Angely Merkelové záviděl Německu šéfku kabinetu. Velmi otevřená, věcná a vyváženě naléhavá i uklidňující řeč působí na posluchače uvyklé za poslední léta slýchat projevy Miloše Zemana a Andreje Babiše jako zjevení z lepších časů. Nejde ale jen o ten proslov. Merkelová se hlavně opravdu radí s odborníky, váží slova, promýšlí další postup, a když něco řekne, tak to platí. Stejně konzistentní je rakouský kancléř Kurz, který má navíc dar vzbuzovat v lidech optimismus.

Januš: Vláda pevné ruky Babišovi vyhovuje, posílit ministra zdravotnictví je ale chyba

sinfin.digital