Schmarcz: Plaťte nám a mlčte aneb Ostudná debata o unijních penězích

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Je to velká sláva, když se v Praze sejde šestnáct zástupců vlád zemí Evropské unie. Daleko menší sláva je, že jediné téma jednání zní: „jak vyrazit z menšiny bohatých zemí, které jsou čistými plátci unijního rozpočtu, ještě více peněz“. Zvláště když Visegradská čtyřka, v rámci jejíhož summitu se toto zasedání žebravých států konalo, dává okatě najevo, že „prachy nesmrdí, pravidla ano“.

Už úvodní tiskovka premiérů V4 jasně předvedla, o co v Praze šlo. Jednotný hlas zněl: Navrhovaný rozpočet EU nám nestačí, chceme víc, bohatí musejí sáhnout hlouběji do peněženky. Kohezní fondy údajně nejsou politickým rozhodnutím, ale jakýmsi základním právem chudých být vydržováni až do úplného vyrovnání životní úrovně s bohatými…

Tento velmi přímočarý tah na peněženky pracháčů doprovázel daleko méně chlapácký přístup k otázce, zda jsou země V4 ochotny podmínit čerpání peněz z rozpočtu EU plněním pravidel právního státu. Odpověděl na ni pouze Andrej Babiš, byť poněkud vyhýbavě ve smyslu, že u nás máme demokracii a případné problémy budeme řešit s novou Komisí. Premiéři Polska Morawiecki, Maďarska Orbán a Slovenska Pellegrini raději mlčeli.

Slovenský předseda vlády si postěžoval, že Francie, Nizozemsko a Dánsko zařízly zahájení rozhovorů o přijetí do EU se Severní Makedonií a Albánií, ačkoli splnily uložené podmínky. Škoda, že v jediné věci, kde mravní převaha mohla být na naší straně, si to kazíme právě naším chováním. Jestlipak za neochotou oněch tří bohatých zemí přijmout další nové členy nejsou mimo jiné zkušenosti s námi? Ono těm, co to vše platí a navíc dodržují pravidla, asi moc nevoní, když někdo jedná v duchu hesla: „naval prachy a mlč“!

Rokos: Sliby chyby. Francouzské ne Severní Makedonii a Albánii se Evropě může vymstít

sinfin.digital