Severočeský rodák Lukáš Uher nejenže nějakou dobu vedl Asociaci kuchařů a cukrářů pro severní Čechy, ale o rozvoj gastronomického řemesla se stará i jako kapitán juniorského národního týmu. V nové epizodě podcastu Chef Arena kladně hodnotí to, že čím dál více kuchařských škol si vybavuje nová, moderní kuchařská studia, a už jen bezmyšlenkovitě neposílají studenty jako levnou pracovní sílu do restaurací. „Je to hodně o vzorech, když je ti studenti mají, tak to budou dělat dobře. Všude jsou pracovití a šikovní mladí lidé, co to chtějí dělat, ale je na škole, zda to v nich povzbudí, nebo potlačí. Ty školy, co to dokáží ve studentech povzbuzovat a i jim ten vzor poskytnout, jsou úspěšné a úspěšní jsou i jejich studenti,“ říká Uher.
Podle Uhra je
vlastně jedno, v kom si mladý kuchař či cukrář nalezne svůj
vzor. „Může to být klidně učitel nebo mistr ze školy, nebo
nějaký kuchař, se kterým se zná, nebo klidně i někdo z
televize nebo internetu, ale mít ten vzor a vzhlížet se v něm je
pro ty mladé v začátcích opravdu důležité,“ vysvětluje Uher
s tím, že dnešní doba v tomto ohledu mladým gastronomickým
talentům hodně přeje.
„Máme tu internet a sociální sítě,
což je pro obor bezva, protože mladí kuchaři mohou sledovat
kuchaře z celého světa, učit se nové techniky a nové recepty, i
si tam sdílet vlastní zkušenosti. Největší výhodu oproti třeba
mojí generaci ale dnešní mladí mají v tom, že každý už umí
anglicky, takže se domluví a navíc je dnes hledání zahraničních
stáží mnohem jednodušší,“ dodává Uher.
Proč
podle Uhra na vrcholné úrovni gastronomických soutěží pro mladé
nejde ani tak moc o výsledné jídlo jako takové a co vše se
reálně hodnotí? Kde v Česku dnes nalezneme nejlepší kuchařské
školy? Poslechněte si celou epizodu.