Japonská kuchyně je nejtěžší na světě. Jen naučit se správně vařit rýži trvá dva roky, říká Horák

Karel Šimůnek

Ač je mu teprve 26 let, může se Marek Horák pochlubit něčím, co se zatím ještě žádnému evropskému kuchaři nepovedlo. Rodák z Plzně, který aktuálně vaří v pražské restauraci Yamato, totiž zvítězil na konci února letošního roku ve finále Washoku World Challenge v japonském Tokiu pro nejaponské kuchaře a stal se tak pomyslným mistrem světa japonské kuchyně, která je podle něj nejsložitější na světě. „Francouzská kuchyně je složitá a její ovládnutí trvá tak šest až sedm let. Zatímco u japonské kuchyně to zabere těch let alespoň deset. Jen dva roky se učíte správně vařit rýži, což je pro Japonce téměř až posvátná záležitost. Kdo neumí uvařit rýži, ten by se pak podle nich do vaření japonských pokrmů neměl raději ani pouštět,“ říká Horák v nové epizodě podcastu Chef Arena.

Obzvláště pro Evropana je podle Horáka japonská kuchyně složitá nejen díky nesmírnému počtu u nás neznámých surovin, které ani mnohdy nemají nejaponské pojmenování, a speciálních individuálních technik přípravy pro každou z nich, ale i vysokou mírou obřadnosti. „Musíte mít doslova hodně nakrájeno. Každá ryba a každá surovina se krájí jinak a často jiným nožem, o který navíc musíte dokonale pečovat každý den. Každé sezónní jídlo se servíruje jinak a na jiných talířích. Vše to vychází z čajového rituálu, který je sám o sobě nesmírně složitým obřadem, pevně svázaným pravidly. Ale Japonci to tak mají v sobě zakódované. Rituál dělá čaj čajem, stejně jako správná obřadní příprava a servírování jídla ho dělá jídlem,“ vysvětluje Horák, který přiznává, že vzhledem ke složitosti japonské kuchyně ani nevaří podle receptů. „Místo receptů se spoléhám na to, co jsem se za více než deset let naučil a jaké chutě jsem si vybudoval. Mám nějaký základ, kterým se řídím, a na jehož základě se nechávám sám sebou překvapovat,“ uzavírá Hora.

Jak probíhala nejprestižnější gastronomická soutěž pro nejaponské kuchaře a co bylo klíčem k úspěchu Jakuba Horáka? Jaká japonská jídla v Česku ani neznáme a vyplatí se je ochutnat? Poslechněte si celou epizodu.

sinfin.digital