U absintu a ginu může být člověk kreativní. I po letech se považuji za amatéra, říká Žufánek

Pavel Vondráček

Jméno Martina Žufánka je ve světě znalců alkoholu pojmem. Jeho destiláty můžete ochutnat jak v typické české hospodě, tak v nejlepších barech v Singapuru či Londýně. Se skromností sobě vlastní ale přiznává, že sám sebe stále ještě považuje za amatéra. „Každý rok přicházím na nové postupy. Pořád se učím. Když slyším, že jsem ‚master distiller‘, tak z toho rostu,“ říká Žufánek v nové epizodě podcastu Maxim Pavla Vondráčka. Proč nejradši vyrábí gin a absint? Poslouchejte!

Když jste ještě před pár lety zadali do internetového vyhledávače slovo žufánek, první výsledek vás poučil, že je to v nářečí naběračka. Dnes už odkazy neomylně vedou k alkoholu, který vzniká v malé moravské vísce Boršice u Blatnice v rodinné palírně Martina Žufánka. 

Jeho lihoviny si sice můžete koupit po celém světě, ale sám jejich autor přiznává, že přímo z vesnice si dodnes žádnou lahev nikdo nekoupil. „Je to taková ta typická česká vlastnost nemít rád úspěšného souseda. Lidé u toho zapomínají, jak dlouho mu trvalo, než se stal úspěšným, a co k tomu vedlo,“ říká Žufánek.

Foto: Dušan Křístek

Kromě typických českých ovocných destilátů jako slivovice, hruškovice nebo meruňkovice se Žufánek specializuje na giny a absinty, kde kombinováním bylin může vytvářet stále nové kombinace chutí a dát tak prostor vlastní kreativitě. „Dělám gin ze směsice třeba šestnácti bylin a pak ta sedmnáctá to ovlivní. To mě na tom strašně baví, ale může se stát i to, že spolu něco nefunguje, a to je docela průšvih,“ vysvětluje. „Na absinty jsou v jeho domovině ve Švýcarsku dostupné receptury. Nedělají s tím tajemství jako s receptem na Becherovku. To už ale není dostupné jsou procedury výroby, to se tam předává z generace na generaci. To se z knih vyčíst nedá, to jde získat jen praxí,“ dodává.

Co Martina Žufánka inspiruje při vymýšlení nových ginů a absintů? Kolik láhví alkoholu má ve svém archivu a za kolik si koupil svůj vlastní gin? Poslechněte si celý podcast.

Foto: David Turecký
sinfin.digital