Audioverze
Michaela Dohnálková se v roce 2015 pustila do založení vlastní čokoládové manufaktury, a to s nasazením a vášní pro kvalitní suroviny. Její oddanost kvalitě a preciznímu zpracování postupně přinesla své ovoce, což se potvrdilo tím, že si během následujících let přivezla z celého světa více než 50 medailí za své výrobky. V roce 2018 pak její tmavá čokoláda získala prestižní ocenění ve formě světového zlata. Jaká byla tedy Michaelina cesta k tomuto úspěchu?
„Celý život mám ráda čokoládu. Kamkoli jedu, kupuji čokolády a čokoládové tyčinky a zkouším nové chutě. Když jsem v Irsku ochutnala první čokoládu vyrobenou metodou bean to bar, tak mi to úplně otevřelo oči. Zjistila jsem, že čokoláda nemusí být jenom sladká nebo hořká, ale může mít v sobě spoustu chuťových tónů – podobně jako víno nebo řemeslná káva. Tento zážitek z poctivé bean to bar čokolády ve mně zůstal a v roce 2015 jsem založila značku Míšina čokoláda a pustila jsem se do výroby vlastní čokolády,“ popisuje Michaela.
Kvalitní čokoláda podle ní začíná u základů – tedy u použitých surovin. „Naše používané kakaové boby, oceněné různými cenami, jsou bohaté na různorodé chuťové tóny, což je klíčovým prvkem naší kvality. Podobně jako u kávy s odrůdami arabika a robusta i u čokolády přistupujeme k výběru jemných, křehkých odrůd s bohatými chuťovými profily. To nám umožňuje dosahovat komplexních chuťových kombinací,“ vysvětluje Michaela a pokračuje:
„Díky šetrnému zpracování dbáme na to, aby proces pražení a mletí byl kontrolovaný a nedošlo ke ztrátě jemných nuancí. Tímto způsobem zachováváme originalitu a bohatství chuťových tónů – a i to přispívá k jedinečnému zážitku, který naše čokolády nabízejí.“
Pokud vás zajímá celý příběh Michealy a její čokolády, pusťte si celý díl podcastu #Podnikatelka. Najdete v něm podrobné informace a inspirativní příběh o tvorbě a vášni stojící za tímto lahodným pokladem.