Praha má nočního starostu. Chce zkrotit bujarou večerní zábavu v centru

ČTK

lup

Pražští radní vybrali tzv. nočního starostu. Stal se jím Jan Štern, asistent radní Hany Třeštíkové (Praha Sobě). Rada zároveň schválila složení komise, která bude nočnímu starostovi pomáhat. Jejím úkolem bude řešit problémy nočního života v Praze. Novinářům to dnes řekla Třeštíková. V komisi zasednou zástupci Prahy 1 i městské policie. Problémy s hlukem jsou zejména v centru a způsobují ho bary a restaurace. Zřízením starosty se město inspirovalo v zahraničí.

"Chci se vyhnout zjednodušující zkratce a zdůrazňuji, že takzvaný noční starosta není funkce jednoho člověka, který bude v noci chodit po ulicích a žádat bavící se lidi, aby se ztišili. Je to tým lidí, který bude zavádět systematická opatření. Nepůjde o rychlou změnu mávnutím kouzelného proutku," uvedla Třeštíková. Podle ní je nutné vyvážit soukromý a veřejný zájem.

"Smyslem naší práce nebude přiškrtit noční život, naopak. Vycházíme z předpokladu, že noční život je důležitá hodnota, ať už kulturní, sociální či ekonomická. Zároveň ale generuje řadu problémů, které je třeba řešit. Budeme chtít formulovat konkrétní opatření, která budou vytvářet určité mantinely. Nejde o to mu přistřihnout křídla, ale kultivovat," řekl Štern.

Izrael ničil íránské cíle v Sýrii a přihlásil se k tomu. Předvolební kampaň nebo vzkaz Rusku?

sinfin.digital