Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Pražská ODS chtěla odvolávat radní a řešit okruh. Většina zastupitelů raději ani nepřišla, jednání skončilo po dvou minutách

Pražská ODS chtěla odvolávat radní a řešit okruh. Většina zastupitelů raději ani nepřišla, jednání skončilo po dvou minutách

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) dnes po dvou minutách ukončila mimořádné jednání zastupitelů, které mělo projednávat dostavbu vnitřního okruhu z Pelc-Tyrolky na Špejchar. Především členové vládnoucí koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) se na jednání nedostavili, a to tak bylo neusnášeníschopné. K jednání je potřeba přítomnost většiny z 65 zastupitelů. Mimořádné jednání si vyžádali opoziční TOP 09, ODS a nezávislí. Další jednání zastupitelstva se bude konat v náhradním termínu, ten zatím určen nebyl.

Primátorka Krnáčová zahájila zasedání v 9:00. Kromě úvodních formalit daných jednacím řádem následně přečetla jména zastupitelů, kteří se z jednání omluvili a zasedání pro neusnášeníschopnost ukončila.

ODS chtěla kromě tématu okruhu hlasovat o odvolání radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice). Podle ODS pochybila tím, že zaslala ministerstvu životního prostředí dopis s vyjádřením ke stavbě Pražského okruhu mezi D1 a D11. Pražští radní její dopis následně anulovali a odhlasovali jiné stanovisko města. Ani odvolání Plamínkové zastupitelé neprojednávali.

„Asistent radní Plamínkové na veřejném projednávání EIA k Pražskému okruhu jménem hlavního města vyhrožoval, že hlavní město nedá souhlas s EIA jako celkem. Tím by celá stavba byla zablokována na další roky. A je to v naprostém rozporu s usnesením rady a proti zájmům Prahy. To jsme považovali za takové selhání, že jsme chtěli navrhnout odvolání radní Plamínkové (STAN). Koalice ale zbaběle na zasedání zastupitelstva nepřišla, to je výsměch do očí všem Pražanům,“ říká předseda pražské ODS Filip Humplík.

Jednání zastupitelů je podle jednacího řádu ukončeno či odloženo nejen v případě nepřítomnosti nadpoloviční většiny, ale rovněž v případě, že členové zastupitelstva neschválí program jednání. To se stalo na mimořádném jednání na konci září.

1080p 720p 480p 360p 240p
Adriana Krnáčová byla před časem hostem pořadu Štrunc!

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1