Boj o pravidla světového obchodu: Trump hodlá zatlačit Čínu do kouta. Co by to pro ni znamenalo?

Milan Rokos

V japonské Ósace začne debata, která určí podobu světového obchodu pro příští dekády. Jedním z hlavních témat nadcházejícího summitu nejvyspělejších států světa G20 (28. a 29. června) totiž bude reforma Světové obchodní organizace (WTO). O co v ní jde a proč Spojené státy pravidla opakovaně kritizují? Pro INFO.CZ odpovídal politolog Michal Parízek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Na loňské schůzce G7 se americký prezident Donald Trump ocitl se svým zaváděním cel v izolaci a stál doslova proti všem. Jaká je jeho pozice vzhledem k reformě WTO? V minulosti hrozil, že USA z organizace vyvede…

Jádrem pozice Spojených států ve WTO je problém spojený s chápáním statusu rozvojových zemí, který si nyní mohou státy určit samy. Takový status má následně dopady na to, jak musí plnit své závazky, jakou mohou poskytovat podporu firmám, atd. Status rozvojové země jim dává dost velké výhody. Právě to je podle Spojených států jádrem problému – týká se to nejvíce Číny, o níž USA říkají, že ji nelze chápat jako rozvojovou zemi, která je hodná zvláštního zacházení.

Obchodní válka mezi Čínou a USA zesiluje. Google přesouvá výrobu z Číny na Tchaj-wan

sinfin.digital