Kulka do hlavy. V Barmě byl zastřelen muslimský poradce Su Ťij

ČTK

pjn

Přední barmský právník a poradce šéfky vládnoucí strany Do Aun Schan Su Ťij byl v neděli zastřelen na letišti v barmském největším městě Rangúnu. Právník Ko Ni byl jedním z mála vlivných muslimů v Barmě, kde dominují buddhisté, uvedl dnes zpravodajský server BBC News. 

Střelec, který zabil také taxikáře, jenž ho po vraždě právníka pronásledoval, byl dopaden. Vládnoucí strana Národní liga pro demokracii atentát odsoudila a uvedla, že policie pátrá po komplicích zatčeného střelce. Motiv činu zatím není známý.

Poradce nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij, který veřejně prosazoval náboženskou toleranci, byl zastřelen ranou zezadu do hlavy z těsné blízkosti krátce poté, co společně s členy vládní delegace dorazil na letiště z návštěvy Indonésie. V okamžiku vraždy držel v rukou malé dítě, údajně svého vnuka.

 

Právníkova dcera agentuře Reuters řekla, že její otec byl opakovaně terčem výhrůžek, protože kritizoval pokračující vliv armády v politice. Důvodem vraždy ale mohlo být podle ní i to, že byl muslim. „Spousta lidí nás nenávidí kvůli odlišnému náboženskému vyznání, takže to mohlo být důvodem, zatím ale nevím," uvedla.

V Barmě panuje silná protimuslimská nálada a velká část veřejnosti podporuje pokračující vojenskou operaci v Arakanském státě, který je domovem etnické menšiny Rohingů, jež se hlásí k islámu.

Trump zrušil dohodu mezi USA a Pacifikem. Měla pokrýt dvě pětiny světové ekonomiky

sinfin.digital