„Násilný dav.“ Francie vysvětluje, proč na žluté vesty poslala policisty s obávanými puškami

Milan Rokos

rok

O manifestacích žlutých vest mluví jako o „násilném a ilegálním davu“, novináře zraněné bezpečnostními složkami prakticky nezmiňuje. Francouzská vláda předala OSN své stanovisko k obvinění z nepřiměřeného používání síly proti demonstrantům. Mimo jiné v něm obhajuje pušky na gumové projektily (LBD) a tvrdí, že je policisté používají jen při sebeobraně.

V březnu OSN vyzvala Francii k důkladnému vyšetření obvinění z policejního násilí vůči stoupencům hnutí žlutých vest. Co se píše v 21stránkové odpovědi, kterou vláda odevzdala 11. dubna, teď zjistili reportéři deníku Le Monde, kteří získali její kopii.

Odpověď francouzské vlády se sice nese v diplomatickém tónu, jak ale píše Le Monde, jádro sdělení je jednoduché: „Pokračujte, není tu nic k vidění.“ Už v preambuli dokumentu, který vypracovala ministerstva vnitra a spravedlnosti se píše o „zvláště obtížných“ podmínkám, kterým byli během demonstrací policisté a strážníci vystaveni.

Ne manifestace, ale násilný dav

„Tyto manifestace byly poznamenány vážným násilím spáchaným některými jejich účastníky proti pořádkovým silám, přítomným novinářům i dalším osobám. Je třeba zdůraznit, že během mobilizace (žlutých vest) byly zjištěny rasistické, antisemitské a homofobní výroky, nápisy i agresivní činy,“ připomněla vláda.

Lepenovci radikálně obrátili: Odchod z EU a návrat k franku jsou passé. Teď mají jiné priority

sinfin.digital