Největší německá banka se dál topí v problémech a vykázala masivní ztrátu

Adam Kotrbatý

Největší německá investiční banka Deutsche Bank se stále nemůže dostat z problémů. Podle nejnověji zveřejněných čísel se ve druhém čtvrtletí propadla do největší ztráty od finanční krize. Důvodem je restrukturalizace, která ji má v dlouhodobém horizontu zachránit. Deutsche Bank se vzpamatovává z riskantních operací, kvůli nimž je mimo jiné v hledáčku amerických úřadů.

Deutsche Bank s výraznou ztrátou počítala, jenže reálná čísla jsou ještě horší než odhady. Celková ztráta ve druhém čtvrtletí činila 3,15 miliardy eur (asi 80,5 miliardy korun), přičemž předpoklad byl „jen“ 2,8 miliardy eur. „Pokud vyloučíme náklady na restrukturalizaci, banka bude zisková a výnosy našich nejstabilnějších obchodů stagnují nebo rostou,“ komentoval to výkonný ředitel Christian Sewing.

Šéf Deutsche Bank má pravdu, že při nezapočítání 3,4 miliardy eur, které si restrukturalizace dosud vyžádala, je ústav 231 milionů eur v zisku. I to je ale míň, než trhy očekávaly. Proti druhému kvartálu loňského roku se propadly také tržby, v některých případech až o třetinu. Banka předpokládá, že nižší budou i v celkovém srovnání let 2018 a 2019.

Z Konfederace politických vězňů zmizely osobní údaje tisíců lidí. Spolek bojuje o přežití

sinfin.digital