Rusové ovlivňovali i Afroameričany. 6 věcí, které přináší nové zprávy o amerických volbách

Adam Kotrbatý

Ruská aktivita na sociálních sítích v době kampaně před americkými prezidentskými volbami byla větší, než se dosud předpokládalo. Senátní výbor pro zpravodajské služby v pondělí zveřejnil dvě zprávy (od kyberbezpečnostní firmy New Knowledge a týmu expertů z Oxfordské univerzity), které odhalily nové skutečnosti. Agentura pro výzkum internetu (IRA), která je považována za středisko ruských hackerských a dezinformačních aktivit, se snažila ovlivnit nejen krajní pravici, ale také Afroameričany. Přinášíme odpovědi na klíčové otázky kolem nejnovější kauzy.

Co převratně nového zprávy přináší?

Asi hlavním zjištěním je skutečnost, že Rusové necílili jen na skupinu krajně pravicových Američanů nebo těch, kteří se obávají globalizace a migrace. Možná ještě větší skupinou, kterou se snažili kampaní oslovit, byli Afroameričané. Zpráva společnosti New Knowledge uvádí, že zatímco na jiné etnické nebo náboženské skupiny se soustředily zhruba jeden nebo dva účty na Facebooku či Instagramu, v případě Afroameričanů jich byly desítky.

Na Facebooku šlo například o stránky, které akcentovaly černošskou historii. Na Instagramu byl populární Rusy provozovaný účet @blackstagram, jenž nasbíral přes 300 tisíc sledujících. Na YouTube Rusové zveřejňovali videa se záběry policejních střeleb a násilí na neozbrojených černoších.

STAN chce i po fiasku kandidátku s KDU-ČSL. „Křiklouny typu Klause ml. nebereme,“ říká Polčák

sinfin.digital