Svoboda: Putinův „jestřáb“ ukázal, jak Kreml smýšlí o Západu

KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | Ve světle všech nových „odhalení ruských vlivů“, kdy se jednomu často vkrádá pochybnost o jejich reálné existenci, se není od věci také podívat, jak vlastně funguje podobná politika z ruské strany. Výborný studijní materiál se objevil v ruském týdeníku Argumenty i fakty. Rozhovor s generálním tajemníkem Bezpečnostní rady Ruské federace a ex-šéfem ruské tajné služby FSB Nikolajem Patruševem názorně ukazuje, jak myslí současní představitelé silových složek v nejbližším okolí Kremlu. 

Lze z něj také poměrně snadno pochopit i logiku, která vede k přijímání zákonů proti neziskovým organizacím, omezování opozice či ostrakizace kritiků současné moci. Aby nevznikla jakákoli mýlka ohledně toho, jak moc Patrušev vyjadřuje mínění panující v Kremlu, Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Putina potvrdil, že jeho názory sdílí, respektive že Patrušev přesně vyjadřuje základní linii politiky Západu vůči Rusku. 

Nešlo tak v žádném případě o ojedinělý pohled solitéra. Sám Patrušev je typickým představitelem současné vládnoucí skupiny v Rusku, přičemž patří mezi hlavní jestřáby. Vystřídal několik postů v KGB a následně FSB, až se dostal do pozice zástupce šéfa prezidentské administrace. Stejně tak není netypické, že jeden z jeho synů se stal ministrem zemědělství a členem vedení Gazpromu, druhý dělal pro změnu poradce Igoru Sečinovi v Rosněfti a následně přešel do vedení Gazpromněfti.  

Trump není rasista. Když se politická korektnost přežene, má opačný efekt, říká Kolář

sinfin.digital