Dražší pivo a obědy. Proč hospodští zvedli ceny navzdory nižší DPH?

Kristína Paulenková

02. 12. 2016 • 18:30

Už druhým dnem musí restaurace zákazníkům vystavit účtenku se speciálním kódem pro ověření v elektronické evidenci tržeb. Naprostá většina podnikatelů povinnost přijala a investovala do pokladen EET. A mnozí zdražili, přestože DPH se pro ně snížilo. Asociace hotelů a restaurací ovšem snížení cen ani neočekávala. Počet udání v případech, kdy lidé účtenku nedostali, překročil 130.

 „Někteří hospodští zdražili, přestože došlo ke snížení DPH na 15 procent na stravovací služby vyjma alkoholu. Nejedná se o snižování daní, ale návrat zpět k původnímu zdanění, kdy až do roku 2004 byly pokrmy zdaněny sníženou sazbou,“ napsala své stanovisko v tiskové zprávě Asociace restaurací a hotelů. „Po roce 2004 došlo ke změně, která znamenala, že suroviny byly zdaňovány sníženou sazbou DPH, zatímco hotové pokrmy byly v sazbě základní, tedy vyšší,“ brání asociace hospodské.

Podle údajů asociace opravdu v menších městech či obcích některé hospody a restaurace zavřely. Důvodem ale nejsou jen náklady na zavedení EET. „Ono je to poslední kapka, protože je to souhrn regulací, které se na ten sektor valí a elektronická evidence byla už pro řadu restaurací poslední, co unesly,“ řekla pro INFO.CZ Klára Stárek Zachariášová z Asociace hotelů a restaurací. Náklady na EET sice nejsou astronomické, ale zároveň mohly být pro menší provozovny citelné.

Pro malou restauraci na venkově s omezenou kuchyní a zhruba 30 místy u stolu tvořily zhruba 15 tisíc. V restauraci v krajském městě postavené na gastronomii s celotýdenním provozem a 90 místy u stolu se pohybují náklady na zavedení EET na úrovni 35 tisíc korun. K tomu se ale počítají v menších hospodách výdaje na dobré připojení k internetu. Navíc letos zdražila své poplatky i OSA, více se tedy platí například za reprodukovanou hudbu.

„OSA zvýšila poplatky, na venkově chce OSA za jednu televizi na 8000 tisíc korun ročně."

Podle slov asociace ale i mnozí podnikatelé EET vítali, protože pročistí trh. Polední menu za 60 korun totiž nelze při dodržení všech pravidel uvařit. Na druhou stranu jim vadí výjimky. „Máme zpětnou vazbu, že pohostinství na venkově trápí, že jsou vyjmuté z EET různé spolky, třeba Sokolové a hasiči, kteří tam v podstatě konkurují a nikdo je nekontroluje,“ uvedla Zachariášová. 

Po technické stránce nakonec vše funguje, a státu se tak může podařit získat do státního rozpočtu až 18 miliard, o kterých mluví ministr financí Babiš, přestože některé odhady mluví „jen“ o šesti miliardách.

Podle mnohých ekonomů je objem šedé ekonomiky na HDP v ČR zhruba 13 až 15 procent, jak uvedli pro server E15. EET by opravdu mohla do ekonomiky přinést další finance. Skutečné dopady nového nařízení ovšem budou známé až za několik měsíců.

SDÍLET