Dražší pivo a obědy. Proč hospodští zvedli ceny navzdory nižší DPH?

Kristína Paulenková

Už druhým dnem musí restaurace zákazníkům vystavit účtenku se speciálním kódem pro ověření v elektronické evidenci tržeb. Naprostá většina podnikatelů povinnost přijala a investovala do pokladen EET. A mnozí zdražili, přestože DPH se pro ně snížilo. Asociace hotelů a restaurací ovšem snížení cen ani neočekávala. Počet udání v případech, kdy lidé účtenku nedostali, překročil 130.

 „Někteří hospodští zdražili, přestože došlo ke snížení DPH na 15 procent na stravovací služby vyjma alkoholu. Nejedná se o snižování daní, ale návrat zpět k původnímu zdanění, kdy až do roku 2004 byly pokrmy zdaněny sníženou sazbou,“ napsala své stanovisko v tiskové zprávě Asociace restaurací a hotelů. „Po roce 2004 došlo ke změně, která znamenala, že suroviny byly zdaňovány sníženou sazbou DPH, zatímco hotové pokrmy byly v sazbě základní, tedy vyšší,“ brání asociace hospodské.

EET pohledem hospodských. Někde na protest zavřeli, jinde se smějí

Zbytek textu je pro předplatitele
sinfin.digital