Proč jsou v Česku potraviny horší než na západě? Šetří se tam, kde by se nemělo

Aneta Bednářová

Jogurty v Německu jsou hustší, v rakouských uzeninách je méně separátu a v českých limonádách je navíc glukózovo-fruktózový sirup. Rozdílná kvalita potravin v posledních dnech opět rezonuje českou veřejností. A nejen Čechům vadí nekvalitní zboží, stěžují si i Poláci, Slováci a Maďaři. Že je část potravin na západě Evropy kvalitnější, už potvrdily i některé studie. Ministr zemědělství Marián Jurečka proto v Bruselu s kolegy z Visegrádské čtyřky bojuje za to, aby se situace změnila.

Analýzou rozdílného složení potravin se v roce 2015 zabývala například Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Porota tehdy vyhodnocovala celkem 24 vzorků potravin. Výrobek pod shodnou značkou koupili výzkumníci v Německu a v některém z českých obchodních řetězců. U osmi výrobků se kvalita lišila, to znamená, že třetina vzorků měla v Česku jiné složení než v Německu.

Sobotka chce bojovat za lepší Fantu či Lentilky. Jaké další zboží mají na Západě kvalitnější?

Zbytek textu je pro předplatitele
sinfin.digital