„Zdražili a účtenku EET jsem nedostal.“ Proč lidé nahlašují nevydané účtenky?

Kristína Paulenková

08. 12. 2016 • 19:59

První vlna EET funguje už týden a Finanční správa obdržela 760 hlášení o nevydaných účtenkách. „Jsou to udavači, bonzáci,“ myslí si někteří. Dokonce už se objevují i humorné weby, které slibují za udání výlet do Čapího hnízda. Redakce INFO.CZ si povídala s nespokojeným zákazníkem, který účtenku EET neobdržel a tak provozovnu nahlásil. 

EET se promítlo do ceny. Mnohé restaurace zdražily. Situace není úplně jednoznačná, na jednu stranu se restauratérům snížilo DPH, na druhou stranu na obor dopadají postupně další a další regulace. Některé restaurace, které ceny zvedly, ale účtenky s fiskálním identifikačním kódem nevydávají.

„Zdražit kvůli registračním pokladnám menu ze 120 korun na 165 korun mi přijde zvláštní.“

„Babiše jsem nevolil, ale nevidím v tom takový problém, když 17 evropských zemí registrační pokladny má, tak proč ne my,“ popsal své důvody, proč restauraci v pražských Vršovicích nahlásil.

Vyplnit formulář Lukášovi zabralo dvě minuty. Ve formuláři uvedl, že účtenku sice dostal, ale nebyla z registrační pokladny EET.

V současné době Finanční správa zatím došlé informace analyzuje.  

„Je to jeden ze zdrojů informací, které máme nyní k dispozici,“ vysvětlila Paterová. Po analýze došlých dat bude provádět kontroly v provozovnách. Úřad ubezpečuje, že hlášení o nevydání účtenky se nestane nástrojem nekalého konkurenčního boje proti nim.  

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka svou činnost ukončí 15 až 20 procent restaurací a skutečně v listopadu svou činnost ukončilo dvakrát víc hostinských než obvykle. „Důvodem není jen zavedení EET, ale další regulace, které již několik let na pohostinství dopadají. Konkrétně můžeme zmínit například zákon o potravinách, povinnost značení alergenů, připravovanou regulaci cen nealkoholických nápojů, zákaz kouření a podobně," uvedl.

Náklady na zavedení EET pro malou restauraci na venkově s omezenou kuchyní a zhruba 30 místy u stolu tvořily více než 15 tisíc korun. V restauraci v krajském městě postavené na gastronomii s celotýdenním provozem a 90 místy u stolu se pohybují náklady na zavedení EET na úrovni 35 tisíc korun.

SDÍLET