„Zdražili a účtenku EET jsem nedostal.“ Proč lidé nahlašují nevydané účtenky?

První vlna EET funguje už týden a Finanční správa obdržela 760 hlášení o nevydaných účtenkách. „Jsou to udavači, bonzáci,“ myslí si někteří. Dokonce už se objevují i humorné weby, které slibují za udání výlet do Čapího hnízda. Redakce INFO.CZ si povídala s nespokojeným zákazníkem, který účtenku EET neobdržel a tak provozovnu nahlásil. 

EET se promítlo do ceny. Mnohé restaurace zdražily. Situace není úplně jednoznačná, na jednu stranu se restauratérům snížilo DPH, na druhou stranu na obor dopadají postupně další a další regulace. Některé restaurace, které ceny zvedly, ale účtenky s fiskálním identifikačním kódem nevydávají.

Češi už nahlásili 372 nevydaných účtenek. Finanční správa je začne prověřovat

„Zdražit kvůli registračním pokladnám menu ze 120 korun na 165 korun mi přijde zvláštní.“

„Babiše jsem nevolil, ale nevidím v tom takový problém, když 17 evropských zemí registrační pokladny má, tak proč ne my,“ popsal své důvody, proč restauraci v pražských Vršovicích nahlásil.

Vyplnit formulář Lukášovi zabralo dvě minuty. Ve formuláři uvedl, že účtenku sice dostal, ale nebyla z registrační pokladny EET.

Dražší pivo a obědy. Proč hospodští zvedli ceny navzdory nižší DPH?

V současné době Finanční správa zatím došlé informace analyzuje.  

„Je to jeden ze zdrojů informací, které máme nyní k dispozici,“ vysvětlila Paterová. Po analýze došlých dat bude provádět kontroly v provozovnách. Úřad ubezpečuje, že hlášení o nevydání účtenky se nestane nástrojem nekalého konkurenčního boje proti nim.  

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka svou činnost ukončí 15 až 20 procent restaurací a skutečně v listopadu svou činnost ukončilo dvakrát víc hostinských než obvykle. „Důvodem není jen zavedení EET, ale další regulace, které již několik let na pohostinství dopadají. Konkrétně můžeme zmínit například zákon o potravinách, povinnost značení alergenů, připravovanou regulaci cen nealkoholických nápojů, zákaz kouření a podobně," uvedl.

Náklady na zavedení EET pro malou restauraci na venkově s omezenou kuchyní a zhruba 30 místy u stolu tvořily více než 15 tisíc korun. V restauraci v krajském městě postavené na gastronomii s celotýdenním provozem a 90 místy u stolu se pohybují náklady na zavedení EET na úrovni 35 tisíc korun.

SDÍLET
sinfin.digital