Konec siesty a dlouhých obědů. Španělsko si chce zakázat dlouhé přestávky

Info.cz

13. 12. 2016 • 22:37

Španělsko se chce vzdát své siesty a dlouhých obědů. Chce tak držet krok se zbytkem Evropy. Podle zastánců by to pomohlo rodinnému životu Španělů i byznysu. 

Je to typický obrázek. V době oběda sedí Španělé venku, jedí středomořské pochoutky, dají si sklenici vína. Pak se vrací do práce. Ale netradiční pracovní doba je přítěží pro ekonomiku i rodinu. Teď to chtějí změnit.

Ve Španělsku trvá pracovní doba zhruba 11 hodin. Je to výstřední a únavný časový úsek, který přerušuje řada přestávek na kávu, dlouhý oběd a někde dokonce známá siesta – schrupnutí po obědě. Tento zavedený režim byl v posledních letech, kdy se potýká Španělsko s obrovskou nezaměstnaností, kritizovaný.

Podle mnohých právě kvůli zvláštnímu režimu se do země zrovna nehrnuly mezinárodní firmy. Nyní ho chce vláda zakázat a fungovat jako zbytek Evropy.

Ministryně pro zaměstnanost Fátima Báñezová oznámila, že by chtěla, aby Španělé končili v práci v 18 a ne ve 20 hodin, aby tak mohli lépe sladit pracovní a soukromý život, informuje server Guardian. Uvažuje také o posunutí Španělska z nesprávné časové zóny, do které ho posunul ještě generál Franco v roce 1942 na znak solidarity s Hitlerem.  

„Chceme končit v práci v šest odpoledne. Abychom toho dosáhli, musíme se dohodnout s největšími firmami a odbory," řekla v parlamentu.

Běžný pracovní den ve Španělsku vypadá pro Čecha velmi neobvykle. Zaměstnanci začínají kolem deváté, během dopoledne mají pauzu na kávu, pak pracují asi do dvou a jdou na oběd, ten trvá dvě až tři hodiny. Po návratu z oběda pracují zhruba do osmé večer. Doma mají večeři kolem deváté hodiny a kolem půlnoci jdou do postele. Takový režim má kořeny podle zastánců změny ještě v zemědělské práci a pro zaměstnání v kanceláři je nevhodný.

Podle zastánců by pak posun do časového pásma, jaký má Portugalsko a Velká Británie, pozitivně dopadl na život Španělů. Stmívalo by se dříve a lidé by chtěli jít dříve domů. Zvýšilo by to také produktivitu práce a pomohlo by to byznysu.  

SDÍLET