Dusno na protidrogovém: Kvůli Babišovu jmenování kritizované úřednice hrozí zaměstnanci odchodem

Premiér Andrej Babiš oznámil, že na místo národního protidrogového koordinátora jmenuje Jarmilu Vedralovou z ministerstva zdravotnictví. Ta je přitom pod palbou kritiky politiků, oborových organizací i bývalého koordinátora Jindřicha Vobořila, podle kterého je Vedralová „ta nejhorší volba“. Vedralová nicméně dost možná přijde do prázdného úřadu, zaměstnanci totiž po jejím jmenování zvažují, že podají výpovědi.

„Všichni jsou tu z toho v šoku, snad každý zvažuje, že podá výpověď,“ říká pro INFO.CZ jeden ze asi 35 zaměstnanců úřadu, který si nepřál být jmenován. „Myslím, že samozřejmě ne všichni to hned splní. Řekl bych, že jich aktuálně odejdou jednotky. Já osobně to ale také zvažuji.“ Informace o plánovaných výpovědích server INFO.CZ ověřil i z dalšího zdroje.

Důvodem obav zaměstnanců je údajná profesní neodbornost nové šéfové. Ta je podle politiků i odborníků z oboru „neschopná a nekompetentní". Servítky si neberou například Piráti, podle kterých jde jejím jmenováním národní protidrogová politika „do kopru“, nebo její předchůdce Vobořil.

„Je to nejhorší možná volba, která mohla být,“ tvrdí pro INFO.CZ Vobořil, podle kterého byla Vedralová ve výběrovém řízení na nového šéfa úřadu nejslabším kandidátem. „Ten člověk sedí dvě desítky let na ministerstvu zdravotnictví, kde měla na starosti alkohol. Výsledky známe,“ dodal Vobořil s odkazem na statistiky, podle kterých je Česko na špičce spotřeby jak alkoholu, tak i například tabáku.

Paradoxně, sám Vobořil se údajně nedopátral toho, kdo vlastně Vedralovou do funkce vybral. „Komisí prošli všichni kandidáti, pan Babiš zase říkal, že s tím nemá nic společného. Nevím, kdo ji vybral," uvedl bývalý protidrogový koordinátor. 

Podle spekulací je za jmenováním Vedralové, členky ČSSD, snaha Andreje Babiše úřad postupně přestěhovat pod Ministerstvo zdravotnictví. Stejný záměr chtěl premiér prosadit již letos v lednu, nicméně po vlně odporu veřejnosti, politiků i odborníků ustoupil. Současné jmenování kritizované úřednice je podle kritiků dalším pokusem tento plán uskutečnit.

sinfin.digital