Ferjenčík: Nejdřív musíme řešit odliv nezdaněného kapitálu, teprve pak zdanění bank

„Potřebujeme lidi, kteří do toho reálně vidí, a tudíž vědí, jak se v komerční sféře dělají daňové fígle, přetáhnout do státní správy. Potřebuje je tam, kde se dělají ty kontroly,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Podle něj jde o základní předpoklad, který by státu mohl pomoct v boji proti firmám, které ze země odvádějí nezdaněné výdělky. „Teprve pokud se nám podaří dostat tento nezdaněný odliv kapitálu pod kontrolu do nějakých mezí, můžeme začít diskutovat o sektorové dani,“ říká Ferjenčík.

Tento týden jste jako Piráti vystoupili s tím, že chcete bojovat proti daňovým rájům. Nejde jen o předvolební plácnutí do vody?

Už začátkem tohoto roku jsme na podvýboru pro digitalizaci v rámci hospodářského výboru iniciovali debatu o zavedení digitální daně pro velké internetové korporace. Následně se nám v této věci podařilo přesvědčit vládu ke změně její pozice, vláda Andreje Babiše byla původně proti, nyní je už pro zavedení této daně. Jinými slovy naše vláda začala bojovat proti nedanění těchto největších korporací uvnitř Evropské unie. Myslíme si ale zároveň, že těch opatření je potřeba zavádět několik.

Například?

Mezi další patří třeba to, že musíme důsledně hlídat, aby společnosti, jejichž vlastníci jsou anonymní, nedostávaly státní zakázky a dotace. Ostatně kolega Michálek už před časem navrhoval, že by měl a být – pokud jde o státní zakázky – zveřejňována jména koncových majitelů těchto firem ve veřejném rejstříku.  

To znamená, že dneska to je tak, že tyto anonymně vlastněné firmy mohou dostávat státní zakázky?  

Teoreticky by neměly. Máme ale podezření, že dohled nad touto věcí není dostatečně důsledný. Například za Agrofert běžně vystupuje právník Andreje Babiše, což zcela jistě není skutečný obmyšlený. A já se obávám, že podobných případů je hodně. Což by znamenalo, že české peníze skutečně hromadně mizí v daňových rájích.

Výměny ministrů? Babiš odvádí pozornost od svých kauz a funguje mu to, tvrdí Dvořáková

sinfin.digital