Silnější imunita před koronavirem neochrání. Překvapila nás rychlost šíření, říká profesor Lukeš

Ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra AV v Českých Budějovicích Julius Lukeš dlouhodobě razí tezi, že za řadou onemocnění může stát přehnaná hygiena a vymýcení některých parazitů v lidském organismu. Na současnou pandemii koronaviru ale toto pravidlo podle něj neplatí. Takzvaní přírodní lidé jsou virózou stejně ohroženi jako ti „přehnaně“ civilizovaní.

Dlouhodobě tvrdíte, že paraziti nemusí jen škodit, mohou i léčit. Přítomnost některých parazitů v lidském těle posiluje imunitu, dělá organismus silnějším. Může lidská snaha o dokonalou hygienu a vyčištění organismu souviset i s tím, že se pak hůře bráníme virové nákaze?

Ne, v případě současné pandemie koronaviru to rozhodně neplatí. To je úplně něco jiného. Zda jsme takzvaně superhygieničtí vůbec nehraje roli. Nemáme prostě v krvi protilátky proti viru, který se do světa rozšířil nejspíš kvůli tomu, že v Číně, kde nákaza vypukla, lidé jedí divoká zvířata včetně netopýrů a luskounů. Odtud se pak epidemie díky současné míře globalizace začala šířit nečekaně rychle dál.

Ale nemůžeme tím, že se v současnosti vyhýbáme fyzickým kontaktům, všechno dezinfikujeme, nosíme roušky a bráníme se přenosu čehokoliv, prostě přispět k tomu, že nás pak porazí každá nenápadná infekce? Že se prostě staneme „skleníkovými lidmi“?

Určitě ne. Teď je to naše nutná obrana. Jakmile pandemie odejde, zase se lidé vrátí k běžným návykům. V současné době jsou ale prováděná epidemiologická opatření vlastně jedinou možností, jak pandemii zbrzdit a zabránit fatálním následkům.

INFO.CZ v „centrálním mozku lidstva“. Tady ministerstvo zdravotnictví nakupuje roušky

sinfin.digital