Šumava: ceny pozemků v „měsíční krajině“ se blíží Praze

Ačkoliv někteří politici dělají národnímu parku Šumava negativní reklamu, turisty to paradoxně neodrazuje. Počet návštěvníků parku navzdory tvrzení o „měsíční krajině“ roste. A podobné je to i cenami pozemků a domů.

Například na šumavské Kvildě dnes realitní kanceláře na internetu nabízejí zasíťovaný pozemek i za cenu přesahující 4 000 korun za metr čtvereční. Sice to neznamená, že majitel takovou sumu nakonec skutečně zaplatí, ovšem například za třítisícové částky se pozemky na Šumavě prodávaly a prodávají poměrně běžně. Tedy za předpokladu, že se na trhu vůbec objeví. „Nabídka nemovitostí v centrální části parku je velmi omezená a zájem vysoce převyšuje nabídku,“ říká pro INFO.CZ Jiřina Müllerová, spolumajitelka realitní kanceláře, která se od roku 1990 specializuje na Šumavu. 

Zájem o pozemky a domy neklesá, přestože mnoho státních i komunálních politiků tvrdí, že se Šumava z velké části podobá „měsíční krajině“ plné uschlých stromů a že se tato nehostinná krajina bude kvůli plánům ekologů na rozšíření „bezzásahového režimu“ dále zvětšovat. Příkladem může být nedávno zahájená kampaň Jihočeského kraje s názvem Poslední šance pro Šumavu, v jejímž rámci má najatá agentura za více než 2 miliony korun z krajských peněz přesvědčit veřejnost (a tedy i zákonodárce), aby zabránila dalšímu rozpínání šumavské divočiny.

Kerles: Jihočeské šumavské chucpe. Politici v boji s kůrovcem naprosto ztratili soudnost

sinfin.digital