Začarovaný kruh: Produkce CO2 loni rekordně vzrostla, přispělo k tomu i extrémní počasí

Přes veškerou deklarovanou snahu emise skleníkových plynů na světě nejen neklesají, ale naopak rostou nejrychlejším tempem posledních let. Ve své široce respektované každoroční zprávě to na základě dostupných údajů tvrdí britský koncern BP. Podle ekologů to ale neznamená, že by se na snížení emisí mělo rezignovat.

Každoroční zpráva BP Statistical Review of World Energy (Statistický přehled světové energetiky“ sice pochází z dílny petrolejářského koncernu, což může právem vzbuzovat pochybnosti o její nezávislosti, tuto zprávu ale citují a respektují ekologičtí aktivisté, včetně těch českých. I podle nich totiž poskytuje každý rok ucelený přehled o změnách v celosvětové produkci emisí CO2.

A co tedy z aktuální zprávy BP letos vyplývá? Jestliže přijmeme za nesporný fakt, že zabránit katastrofickým změnám klimatu lze pouze výrazným snížením produkce skleníkových plynů, pak zpráva bez nadsázky věští katastrofu. Množství emisí se nejen nedaří celosvětově snížit, ale dokonce ani zastavit jejich nárůst. Loni vzrostla na celé zeměkouli produkce skleníkových plynů o 2 %, což je nejvyšší nárůst od roku 2011.

Frei: Auta už nemají druhý život, vlastnit je bude luxus. Budoucnost je ve vodíku

sinfin.digital