Zastavme rozšiřování Prahy. Půda v jejím okolí je nad zlato, říká bioložka

Svět si 5. prosince připomíná Mezinárodní den půdy. Vědci na celám světě, varují před pokračujícím úbytkem půdního fondu kvůli zástavbě a nešetrnému zemědělství. „Úbytek a znehodnocování zemědělské půdy se, a to nejen v Česku, musí okamžitě zastavit. Jinak nám už brzy hrozí ekologická a hospodářská katastrofa,“ říká v rozhovoru s INFO.CZ půdní bioložka Hana Šantrůčková. Podle profesorky Šantrůčkové se v Česku nejkvalitnější půda nachází v okolí velkých měst, jako je třeba Praha. A právě tam přitom politici dovolují masívní zástavbu.

V Česku podle vašich odhadů zmizí každý den orná půda o rozloze 19,5 hektarů, tedy zhruba 27 fotbalových hřišť. Už je podle vás čas na to, aby stát takový úbytek půdy zastavil nebo máme ještě v půdním fondu dostatečné rezervy?

Je pět minut po dvanácté. Česko má sice v porovnání s celosvětovým průměrem trochu více zemědělské půdy na jednoho obyvatele, ale přesto ho to neopravňuje k tomu aby se jí zbavovalo nebo aby nedbalo o zvyšování její kvality. Pokud se úbytek půdy a snižování její kvality okamžitě nezastaví, pak nám opravdu hrozí velké problémy. Půda je nejen nutná pro produkci potravin a tedy i pro přežití národa, ale také zadržuje vodu a má řadu dalších funkcí pro životní prostředí.

Vědci už poměrně dlouho před úbytkem a degradací půdy varují a přesto se na rozdíl třeba od snahy snížit emise skleníkových plynů v této oblasti mnoho neděje. Čím to podle vás je? Proč se lidé úbytku půdy nebojí tak jako třeba následků klimatických změn?

Současný přístup lidí k půdě podle mého názoru vychází mimo jiné z toho, že v civilizovaných zemích všude dostatek nebo dokonce přebytek potravin. A lidé tak mají pocit, že když při takovém přebytku někde zmizí pár hektarů půdy třeba kvůli výstavně supermarketu či jiné velké haly, nic se vlastně neděje. Ale to je omyl.

Ceny nájmů rostou v Praze i Brně. Může za to nedostatek bytů i spekulanti. V Brně také studenti

sinfin.digital