Poměr sil se definitivně překlopil. Do Rady ČT míří Lipovská, Matocha a Xaver Veselý

KOMENTÁŘ VRATISLAVA DOSTÁLA | Poměr sil v Radě České televize se počínaje středou definitivně překlopil. Většinu v ní teď budou mít nějaký čas ti, kteří mají tak či onak blízko k bloku stran premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana. Poslanci do klíčového kontrolního orgánu veřejnoprávní televize zvolili ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu, navrch tam proklouzl také rozhlasový moderátor a prezidentův oblíbenec Xaver Veselý. Dopadlo to tedy přesně tak, jak jsme na webu INFO.cz už několikrát napsali. 

Na středeční volbě do Rady ČT lze ilustrovat zvrácenost současných poměrů v české politice. K tomu už tak nějak patří, že do Rady ČT míří lidé, jejichž pozice je ve vztahu k veřejnoprávní televizi takřka nepřátelská. Navíc Lipovská, kromě toho, že je ekonomka, i Matocha, což je zase novinář, mají blízko k Václavu Klausovi ml. Strana, která má v dolní komoře zdaleka nejméně zástupců, navíc není součástí vládní většiny a hlavně nikdy neprošla sítem voleb, bude mít v Radě ČT dva své lidi. Pokud by to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu.

S tím souvisí další věc. V posledních dnech a hodinách jsem o volbě mluvil se zástupci prakticky všech politických stran. S Jaroslavem Faltýnkem z hnutí ANO, který je nepochybně klíčový architekt celé volby, s Radimem Fialou z SPD, se sociálními demokraty, s komunisty. Je typické, že mi nikdo z nich nechtěl říct ani slovo. Všichni mlžili a předstírali, že volbám nepředcházela politická dohoda. Faltýnek tvrdil, že mají volné hlasování, Filip zase, že ví, koho budou volit, že mi to ale neřekne. Fiala lautr to samé. Hovořil jsem také se zástupci opozice, ta byla ovšem v celé věci mimo hru. Je to jen moje intuice, nikdo mi to nepotvrdil, zvolení Lipovské a Matochy, zrovna tak jako povšechné a neurčité reakce sociálních demokratů, mi ale říkají, že to Faltýnek už zase upekl skrze záložní většinu. Tedy s Okamurou a komunisty.

Xaver: Chci do Rady ČT, lidi mají pocit, že televize není jejich. Vadí mi samozvanci pravdy

sinfin.digital