Schmarcz: Slováci na šikmé ploše. Jak si vede svoboda projevu?

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Tento text začínám obligátním ujištěním, že schvaluji paragrafy proti nenávisti. Chci se totiž vrátit k nedávným událostem na Slovensku, které ukazují, na jak tenké hraně se můžeme pohybovat, když někoho trestáme za to, co řekl.

Pro připomenutí: Kotlebův nacionalistický poslanec Milan Mazurek loni na podzim dostal pokutu, ale také přišel o mandát za xenofobní výroky o Romech. A bývalému premiérovi Robertu Ficovi hrozilo totéž za to, že se ho zastal. Je to tvrdý trest, který ale paradoxně může ohrožovat demokracii. 

Mazurek zvolený za L'udovů stranu Naše Slovensko v rádiu popisoval Romy jako „komunitu cikánských asociálů“ a na jejich adresu mimo jiné řekl: „…pro lidi, kteří nikdy pro náš národ, pro náš stát nic neudělali. Právě naopak, rozhodli se žít asociálním způsobem života a vysávat náš sociální systém. My, kteří žijeme slušným životem a pracujeme, tak na nás stát kašle, zatímco těmto asociálům dá zadarmo úplně všechno.“ Za to byl pravomocně odsouzen k pokutě 10 tisíc eur a v souladu se slovenskou ústavou přišel za úmyslný trestní čin o poslanecký mandát.

Definitivní konec soukromí? Nová technologie údajně rozpozná obličeje miliard lidí

sinfin.digital