Schmarcz: Socánek, nejlepší přítel člověka. Ale co ten Pirát…

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Autoritář hledá nepřítele. Demokrat protivníka. V tenise kvalita hry roste s velikostí soupeře. A platí to i v politice. Dokud proti sobě stály dvě velké tradiční strany, které si vyměňovaly tvrdé údery, leč respektovaly soupeře a hlavně levou a pravou stranu kurtu, byl svět ještě v pořádku. Nemá smysl brečet, že z tenisu je dnes hospodská rvačka. Má však velký smysl zkusit s tím něco dělat. Protože demokratická pravice zkrátka potřebuje demokratickou levici.

Rozvrat „starého dobrého světa“ paradoxně nastal ve chvíli, kdy ho opoziční smlouva chtěla násilím tesat do kamene. To, co mohlo pokračovat zcela přirozeně, najednou dostalo punc diktátu, navíc doprovázeného nepříjemným smrádkem zneužívání moci, protekcionismu a korupce. Tam někde se zrodila šance pro populisty, kteří začali nabízet „nové pořádky“. Vůbec nejsmutnějším paradoxem je, že dva dinosauři 90. let, kteří z opoziční smlouvy silně těžili – Zeman s Babišem – nám dnes jménem těch „nových pořádků“ vládnou. Zatímco opovrhované tradiční strany se z velké části očistily a mají nové vedení, jež s devadesátkami nemá nic společného. 

Nerozumím pravičákům, kteří se radují z propadu ČSSD. Osud demokratů všech barev jsou spojité nádoby. O tom nás snad dostatečně poučila naše pohnutá historie. Abych parafrázoval známý citát: „Žádná demokratická strana není ostrov sám pro sebe. A proto se nikdy neptej, komu zvoní hrana. Zvoní tobě.“ Demokrat by se neměl škodolibě radovat, když jeho soupeře převálcuje populista. Ostatně Andrej Babiš v jedněch volbách přejel ODS a v druhých ČSSD. Tady neplatí, že nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. Spíš nečiň (či nepřej) druhým, co nechceš, aby se dělo tobě.

Vidíme nejen u nás, ale i jinde v Evropě, jak velkým problémem jsou populistické, bezhodnotové, čistě marketingové strany. Prostě proto, že nikdy nic nebudují, jen využívají toho, co je. Ve skutečnosti ani nehájí ničí zájmy, jen profitují z konfliktů. Vytěží ze situace co nejvíc, a když už není kde brát, tak se zlehka přesunou na jiné pole. Jako kobylky. Zklamali jsme pravici? Jdeme doleva. Je málo migrantů? Vezmeme zavděk Romy, těmi lze také dobře strašit. 

Schmarcz: Kdo se bojí „klimatické“ Grety?

sinfin.digital