Dění v Alžírsku nervózně sleduje EU i Rusko. Panují obavy z občanské války a druhé Libye

Milan Rokos

Alžírsko se ve středu poprvé po dvaceti letech probudilo do dne, kdy není hlavou státu Abdalazíz Buteflika. Chřadnoucí 82letý prezident odevzdal v úterý večer rezignační dopis do rukou šéfa horní komory parlamentu a o jeho nástupci mají rozhodnout volby, které se uskuteční do 90 dnů. Proč s rezignací tak váhal a kdo by mohl Butefliku nahradit, odhaduje v rozhovoru pro INFO.CZ Jan Daniel z pražského Ústavu mezinárodních vztahů.

Rezignace prezidenta Butefliky je vnímána jako vítězství protestujících Alžířanů, ti ale požadují i změnu celého systému. Myslíte, že mají naději na férové prezidentské volby?

Současná situace je bezprecedentní. Po konci občanské války v Alžírsku vznikl autoritářský režim, který je řízený různými klikami uvnitř politických, byznysových a vojenských elit. Způsob, kterým se vytváří alžírská politika, je velice neprůhledný, proto se dá další vývoj jen těžko odhadovat. Je to vůbec poprvé, kdy vládnoucí moc přistoupila na významné změny požadované alžírskou ulicí. Myslím ale, že férové prezidentské volby jsou v tuto chvíli ještě daleko. U většiny kandidátů, jež se v minulosti mohli zúčastnit voleb, bylo zřejmé, že jsou to lidé, kteří buď nemají žádnou šanci, nebo jsou jako kandidáti uznaní režimem – právě jako čtyřnásobný prezident Buteflika.

Proč rezignoval Buteflika až nyní, po více než měsíci protestů? Může být za tím snaha vládnoucích špiček nalézt vhodného nástupce?

Neschopnost najít nástupce byla nejspíše důvodem, proč Buteflika podal svoji pátou kandidaturu, přestože je vážně nemocný a dlouhodobě se neobjevoval na veřejnosti. Úpravy ústavy si vyžádal už jeho třetí a čtvrtý mandát a nyní měl kandidovat jen proto, že se na jeho nástupci nebyly schopny shodnout všechny části režimu, aniž by došlo k jeho vnitřnímu rozkolu.

Za poslední měsíc jsme viděli sérii změn ve vládě, které byly ale spíše kosmetické. Jako by signalizovaly, že režim neví, co dál, a hledá cestu z krize.

ANALÝZA: Nové arabské jaro? Súdánem zmítá násilí, Alžírsko sesadilo prezidenta na vozíčku

sinfin.digital